Varför ska man anlita en lektör?

”Måste man anlita en lektör?”

Det är en fråga som jag alltid får på mina skrivarkurser. Andra frågor som jag ofta får är ”Vad är en lektör” och ”Vad är det för skillnad på en lektör och en testläsare.”

Här kommer mina tankar kring detta.

För det första: Du måste ingenting!

En del säger ”Man MÅSTE anlita en lektör” innan man skickar in sitt manus till förlag, men det håller jag inte med om. Det finns inga måsten, det är DU som bestämmer. Däremot är det förstås en FÖRDEL att skicka ditt manus till lektör, det tycker jag absolut.

Vad gör en lektör, och vem får kalla sig för lektör?

Vem som helst kan kalla sig för lektör, och olika personer kommer att svara olika på frågan vad som krävs för att bli lektör, beroende på vem du ställer frågan till. En lektör är en person som har till uppgift att utveckla ditt manus. En lektör ska hitta styrkorna och svagheterna i ditt manus och försöka hjälpa dig att komma vidare för att vässa manuset så mycket som möjligt. Ett lektörsutlåtande ska förstås vara individuellt anpassat för just det manuset som bedöms. En lektör ska ge dig förslag på hur du ska göra för att öka dina chanser att bli antagen av ett förlag, hur ditt manus ska bli bättre.

När ska man anlita en lektör?

Jag tycker att man ska anlita en lektör när man känner att man har kört fast, när man inte kommer längre. När man känner att manuset inte går att redigera mer, trots att man känner att det inte riktigt är så bra som man önskar.

För egen del kom jag till en punkt med mitt första manus där jag hade fått nej från alla förlag jag skickat till och jag kände väldigt starkt att jag var tvungen att ta ett aktivt beslut på hur jag skulle gå vidare. För jag insåg då att en förändring var tvungen att ske. Skulle jag låta manuset vila eller skulle jag anlita en lektör? Jag ville inte låta manuset vila, (det hade vilat tillräckligt vid olika skeden av processen innan), eftersom jag var rädd för att det då skulle förpassas till evig sömn.

Vilken lektör ska man välja?

Jag är en av dem som tar lektörsuppdrag, men jag tänker inte skriva att du ska välja mig. Jag föreslår istället att du ska googla runt och titta på de lektörer som finns (det finns massor) och jämföra dels vad de kostar och dels vad du får för pengarna. Viktigast av allt är att du känner att du hittar en person som känns rätt för dig, som känns rätt för ditt manus.

Fördelen med mig som lektör?

Jag har gått Skrivarlinjen på Skrivarakademin, ett ettårig heltidsutbildning som bygger väldigt mycket på just att lära sig att ge och ta textanalys. Jag har fått flera böcker utgivna på traditionella förlag. Och jag kommer att anstränga mig mycket för att du ska bli nöjd med ditt utlåtande och tycka att du får valuta för pengarna.

Vad är det för skillnad på en lektör och en testläsare?

Stor skillnad. En testläsare är en testläsare, en person som du väljer ut att läsa ditt manus och sedan komma med åsikter. Om testläsaren är en vän eller släkting till dig kanske dessutom utlåtandet blir vinklat. Å andra sidan är det ju upp till dig vilka testläsare just du väljer, så hur professionella de är i sin bedömning av ditt manus kan ju inte jag veta. Men en lektör går naturligtvis igenom manuset på ett helt annat sätt än en testläsare, en lektör tittar också på ALLA bitar i manuset.

Här kan du läsa mer om de tjänster jag erbjuder:

https://mariasforfattarblogg.com/marias-forfattartjanst/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s