Om vikten av rätt uppläsare.

Det finns många saker som avgör om en ljudbok kommer att få många lyssningar eller inte. En viktig sak i sammanhanget är uppläsaren. Jag har varit inne på flertalet ljudboksgrupper på Facebook och det är hur tydligt som helst: Den som inte gillar uppläsaren slutar i många fall att lyssna! Det kan finnas hur många orsaker som helst till att INTE gilla uppläsaren: Personen pratar för släpigt, inandningarna är för tydliga, personen dramatiserar för mycket/ inte alls, uttalar fel och så vidare. Men samtidigt har ju folk väldigt olika åsikter om vilka uppläsare som är bra eller inte: Den som är gillad av en person kan vara hatad av en annan.

Många har frågat mig hur mycket jag har haft att säga till om när det gäller uppläsaren av mina böcker.

Så här har det gått till för mig:

Våroffer är utgiven på Lind & Co. Förlaget föreslog Gunilla Leining som uppläsare, men hade ett annat förslag om jag inte gillade henne. I det läget var jag själv väldigt ovan vid att lyssna på ljudböcker, så jag kände inte till Gunilla Leining, trots att hon är en av de mest populära uppläsarna. Men jag gick in och lyssnade på henne när hon läste ur en annan deckare, Pappas pojke av Emelie Schepp och tyckte att hon gjorde det alldeles förträffligt, och därför blev det hon som läste in Våroffer. Hon är också uppläsare i del 2 i Lena Borell-serien Gryningsdåd vilket jag är jätteglad över.

Den blomstertid nu kommer och kommande boken Och allt blir återfött ges ut av Word Audio (WAPI.) Och där gick det till på samma sätt. Förlaget föreslog en uppläsare som de tyckte skulle passa, Malin Molin, men hade också ytterligare ett förslag om jag inte skulle gilla henne.

Jag gick in och lyssnade på Malin Molin när hon läste Till alla killar jag gillat av Jenny Han. Precis som det var viktigt för mig att höra Gunilla Leining läsa ur en deckare (eftersom Våroffer är en deckare) så var det viktigt att höra Malin Molin läsa ur en annan bok i samma kategori som böckerna i Blomstertid-serien, alltså en bok för unga vuxna.

Jag var lite rädd för att jag inte skulle känna mig nöjd, eftersom jag hade en så förträfflig uppläsare till Våroffer, men när jag hade lyssnat på Malin Molin kände jag direkt att det skulle bli bra. Och hon gör verkligen Den blomstertid nu kommer jättebra!

Så jag har haft väldig tur som har fått så bra förslag på en gång! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s