Ett inlägg om fördelar och nackdelar med att blogga

Jag har haft min blogg i tre år nu. Jag har aldrig bloggat något innan det, och aldrig haft någon önskan om det heller. Orsaken till att jag skaffade bloggen var för att jag ville göra vad jag kunde för att marknadsföra min debutbok Den blomstertid nu kommer som skulle släppas i augusti 2017.

I början var inläggen mer osäkra förstås, lite trevande. Men med tiden har jag börjat blogga mer och mer och det finns inga planer alls på att lägga ner bloggen.

I det här inlägget tänkte jag lista för och nackdelar med en blogg.

ENDA nackdelen jag egentligen kan komma på med bloggen är att det tar tid, tid som jag hade kunnat välja att lägga på andra saker, men det finns MASSOR med fördelar med bloggen.

För det första: Det är klart att det är en jättefördel att kunna länka till bloggen när jag släpper en ny bok eller något händer med mitt författarskap. Och min blogg är ju också min hemsida.

Trots att det är en hemsida så heter den alltså Marias Författarblogg, och det är ju helt enkelt för att jag inte ville byta namn på den. Hemsidan (alltså startsidan) är ju också den sida som har överlägset flest visningar. Där hittar man snabb, enkel info om mig och mina böcker!

För det andra: Bloggen håller mig aktiv kring statistik om mina böcker och mitt skrivande. Och det blir ju som en slags dagbok för mig också, vilket är en jättefördel eftersom jag är ganska dålig på att skriva upp allt jag gör i almanackan. Det är lätt att hitta den info jag behöver, bara att använda sökfunktionen för att se vad jag gjorde ett visst datum.

För det tredje: Jag har lärt känna väldigt många andra författare och blivit nära vän med en hel del av dem. Varje månad sedan mars 2018 har jag haft en gästbloggare, vilket är jättekul. Jag ser att många läser gästbloggsinläggen med stort intresse, och för egen del får jag ju också en massa tips.

För det fjärde: Det är roligt!

För det femte: Perfekt att ha allting samlat på ett ställe. Jag är någorlunda aktiv på Facebook, men inte alls på Instagram, och Twitter har jag aldrig testat.

Det är en sanning att man måste se till att synas som författare, men jag föredrar att ha ett ställe att koncentrera mig på än att ha massor av olika ställen. Tiden man har över ska ju trots allt läggas i huvudsak på att skriva nya böcker.

Här kommer ett tips om du funderar på att börja blogga: Fundera över målgruppen, vilka du tror kommer ha intresse av att läsa dina inlägg.

För min del är det ju i huvudsak andra skrivande människor eller sådana som läst eller har intresse för mina böcker. Därför försöker jag ha många skrivtips, varvat med uppdateringar om mina böcker. Jag vet att många är intresserade av att läsa om hela skrivprocessen, därför skriver jag mycket om det.

Vad vill du läsa om här? Något du vill veta mer om?

Kom gärna med förslag på blogginlägg!

Bild från Skaraborgs Bokmässa 2019. Foto: Petronella Simonsbacka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s