Gästbloggare: Åsa Persson

Eftersom det nu är en av de sista dagarna i mars är det dags för månadens gästbloggare. Mars månads gästbloggare heter Åsa Persson, och även denna gästbloggare har jag förmånen att känna personligen. Vi träffades förra året när jag hade en föreläsning i Ronneby, en mycket trevlig sådan. Hon var en av åhörarna där och när vi fick möjlighet att prata efteråt visade det ju sig att hon också är författare. Och sedan dess har vi haft kontakt.

Här kommer Åsas text:

Jag vill börja med att ge Maria Richardsson ett superstort tack för att jag får gästblogga hos henne. Har aldrig gjort något likande tidigare och det känns stort och ärofyllt. Hon är en av mina stora förebilder och jag är oerhört glad för henne och Våroffers framgång, känner att jag har mycket kvar att lära.

Jag är uppvuxen i Karlshamn men bor sedan 27 år i Ronneby. Så länge jag kan minnas har jag älskat skriva. Som liten ritade jag serier och fyllde jag skrivböcker om hästar. Intresset för relationer och Polisen har också alltid funnits, men kanske spelar det viss roll att jag fick sitta på en polishäst som barn?

1997 köpte jag min allra första dator av en bästa kompis. Tangentbordet var målat lila och jag minns den var tvungen att täckas över med filt för att inte väsnas i det kalla rummet.

Jag har gått en kurs för Dag Öhrlund och tre eller fyra för Kim M. Kimselius. Min lektör Linda har också lärt mig otroligt mycket. Och det är henne jag tänker på när jag skriver. Jag tycker det är lättare att skriva till en person än att tänka att flera hundra förhoppningsvis ska läsa mitt alster. Särskilt med Skuggor av ljus som inte var tänkt att någon skulle få läsa.

Skuggor av ljus lektörlästes av Svante Götberg 2010 och jag höll på att redigera boken som bäst när olyckan var framme och jag råkade tappa ett glas vatten på laptopen. Den höll men inte USB, så vips, 450 sidor borta! Jag tappade sugen helt och lovade mig själv att aldrig mer skriva. Det var inte menat, helt enkelt. Det höll ett år, sedan började jag häcka på lite författarsidor på Facebook och träffade Linda där – och hon tände gnistan genom att be att få läsa något jag hade skrivit.

Ett år senare var Skuggor av ljus klar. Och då hade jag kommit tillrätta med gestaltning och styckeindelning också, något jag haft stora problem med tidigare. Sedan började jag se mig om efter förlag. Fick några refuseringar och visst blev jag lite ledsen, men samtidigt var några av dem väldigt värdefulla. Korta ner storyn och hör av dig, skriv en tvåa på den här och hör av dig igen, om du lägger om den i tredje person blir den vassare. Så jag gjorde det. Jag kortade ner den till hälften och skrev om den till tredje person.

2014–2015 gick jag på kurser och slet med manuset, skickade till fler förlag, fick några refuseringar till. Ett förlag ville ha det men tyckte jag var för svag när det gällde marknadsföringen och därför blev det avslag i alla fall. 2016 fick jag plötsligt napp! Grim förlag ville ha det och resten är historia, som man brukar säga. Världens lyckligaste – det var jag det – särskilt som förlaget dessutom tagit in uppföljaren också och gett ut båda i fysisk form, e-bok och ljudbok.

Jag skriver både psykiskt och fysiskt, dygnet om, slutar aldrig tänka på det jag skriver eller vill skriva om. Har alltid block och penna inom räckhåll, eller åtminstone mobilen, så jag kan tala in det jag behöver. Bilder är min största inspirationskälla. En bild kan sätta igång tio olika scenarion. Och då vill jag helst prova alla för att se vilken som funkar bäst för mig. Problemet är att jag har sådant skrivdriv att jag inte alltid tänker igenom mina idéer ordentligt, det blir mycket skriva och radera, skriva och spara, skriva om och om, men det gör inget, bara jag får skriva, och på något vis ingår det i processen.

Jag samlar alla mina tankar och idéer i en skrivbok. Sedan fylls den på med lappar och post-it, kladd och kludd. Bredvid har jag ett schema där jag fyller i sidor och kapitel, mest för jag älskar se siffrorna växa. När jag redigerar får jag ändra i schemat men det gör inget, det är bara kul att se det växa fram. Det är lite som ett broderi.

Jag är som mest produktiv tidigt på morgonen, vid halv sex slår det till och håller i sig till tio på förmiddagen. Så jag brukar säga till min familj att om de vill ha min fulla närvaro är det bäst att de låter mig skriva till tio, så får de ha mig hela dagen sedan.

Här följer du mig: https://www.facebook.com/Asaperssonforfattare

Skuggor av ljus på Adlibris: https://www.adlibris.com/se/bok/skuggor-av-ljus-9789188465023?campaignId=3d72e7c0-9431-41bd-9517-4727e02c257d

Skuggor av ljus på Bokus: https://www.bokus.com/bok/9789188465023/skuggor-av-ljus/

Skuggor av hopp på Adlibris: https://www.adlibris.com/se/bok/skuggor-av-hopp-9789188465139

Skuggor av hopp på Bokus: https://www.bokus.com/bok/9789188465139/skuggor-av-hopp/

Förlagets hemsida: http://www.grimforlag.se/

***

Skuggor av ljus – debutbok – 2017

Morden på Färgargården – novellantologi – 2017

Den magiska porten vid Färgargården – novellantologi – 2018

Historiens vingslag runt Färgargården – novellantologi – 2019

Skuggor av hopp – uppföljare – 2019

Skräcken på Färgargården – novellantologi – 2020

En tanke på “Gästbloggare: Åsa Persson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s