Hur går man vidare efter att ha blivit refuserad?

Kolla in bilden här nedanför. Det är jag som för första gången håller min andra bok Och allt blir återfött i handen.

Jag var så glad den dagen!

Lika glad som jag var den dagen min första bok Den blomstertid nu kommer släpptes, och min tredje bok Våroffer.

Men vägen mot utgivning är ofta lång och snårig och innehåller inte sällan en hel del refuseringar.

Detta inlägg handlar om hur du lär dig att hantera sådana.

Att bestämma sig en gång för alla att man ska bli författare och sedan hålla fast vid det är inget enkelt beslut. På ett sätt var det ju enkelt, när jag väl bestämde mig för att gå all-in på detta mådde jag psykiskt bättre exempelvis, jag kände inom mig att det var helt rätt beslut att ta. Men ekonomiskt har det hittills inte varit någon höjdare. Verkligen inte.

Man måste ge det tid, man måste inse att saker och ting kommer när de kommer.

När man har skrivit färdigt sin första bok och står där med sitt ”underverk” är det klart att man hoppas att man ska bli utgiven av det första förlag man skickar manuset till. I det läget är man extremt känslig för kritik, eftersom man ofta tar kritiken väldigt personligt i början. Och så plötsligt dimper första refuseringen ner. Man blir kantstött, ledsen, men man skickar till nästa förlag … och nästa. Och så dimper fler refuseringar ner.

Det finns de som får sin bok antagen på första försöket, men de är väldigt få.

Det vanligaste är att man får kämpa för att bli utgiven, att man måste hitta nya vägar, att man sliter sitt hår …

Många av de största författarna har blivit refuserade, flera av dem dessutom väldigt många gånger. Med manus som faktiskt senare blivit stora succeér. När jag insåg det tyckte jag det blev lättare att kämpa lite till.

Jag ska inte påstå att det är lätt att ta en refusering med en klackspark, men man MÅSTE lära sig att hantera de nej som dyker upp för att lyckas ta sig vidare och slutligen få ett ja.

Jag hittade ett alldeles utmärkt inlägg på Vulkan medias blogg om just detta. Läs det! Det tar upp de vanligaste tankefällorna och ger exempel på hur man går vidare.

https://www.vulkanmedia.se/blogg/skrivtips/att-bli-refuserad-de-vanliga-tankefallor-och-hur-du-latt-gar-vidare/

Vulkan media är ett företag som specialicerat sig på egenutgivning. Vill du veta mer om egenutgivning, hur det går till och vad det kan kosta så kolla in deras sida här: https://www.vulkanmedia.se/

För mig var det viktigt att bli utgiven på ett traditionellt förlag, vilket förstås är det svåraste, men det finns också de som väljer egenutgivning i första hand. Av den anledningen att man då kan bestämma allt själv. Om man är beredd att betala för det alltså.

Vad som känns rätt eller fel för just dig är det du som väljer, men oavsett är det en fördel att kolla in de olika alternativen så du vet vad det är som gäller.

(Förutom traditionell utgivning och egenutgivning kan man också ge ut på hybridförlag, vilket innebär att författaren och förlaget delar på kostnaderna.)

Vill du läsa om hur andra har gjort?

I så fall rekommenderar jag dig att kolla in mina gästbloggare här på Marias Författarblogg. Jag har en ny gästbloggare varje månad, de flesta har gett ut minst en bok och de andra drömmer om att göra det. Mina utgivna gästbloggare har alla valt olika vägar för att komma dit de är idag.

Här kan du läsa mer: https://mariasforfattarblogg.com/mina-gastbloggare/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s