Mitt författarår 2019.

Det här är mitt tredje år som författare.

Det råder olika meningar om när en skrivande person får kalla sig för författare, inte minst bland författare själva. En del hävdar nämligen att man inte är en riktig författare förrän man har skrivit två böcker. Och en del tycker inte att man är en riktig författare förrän man får vara med i Sveriges Författarförbund.

2019 var året som min andra roman släpptes, och det var också året då jag blev invald i Sveriges Författarförbund så därmed borde det vara okej för alla att kalla mig författare.

(Fast för egen del har jag sett mig själv som författare sedan min första bok släpptes, alltså 2017.)

Det handlar om inställning också, det där med att vara författare. Om jag inte betraktade mig som författare när Den blomstertid nu kommer släpptes, hur skulle jag då få andra att betrakta mig som det?

*

Bokreleasen av Och allt blir återfött var förstås den största dagen av alla för mig 2019! Boken släpptes den 20 september på Skövde Stadsbibliotek och jag tycker tillställningen var alldeles fantastisk! Särskilt glad var jag över att min förläggare Lennart Lindskog från Lindskog Förlag var med, och förstås att min vän och författarkollega Petronella Simonsbacka var med som konferencier och sidekick. Det var en dag fylld av kramar och lyckoönskningar, och det var en dag som skapade fina minnen i form av fantastiska foton av Rune Lindström, Chatrin Carlsson och Ola Hendberg!

Boksläppsmingel
Foto: C. Carlsson / O. Hendberg
Foto: C. Carlsson / O. Hendberg
Signering
Foto: C. Carlsson / O. Hendberg
Signering
Foto: C. Carlsson /O. Hendberg
Signering
Foto: C. Carlsson, O. Hendberg
Foto: Maria Richardsson
Boksläpp Skövde Stadsbibliotek
Foto: C. Carlsson / O. Hendberg
Foto: C. Carlsson / O. Hendberg
Foto: Rune Lindström
Förläggare / Författare / Konferencier
Foto: Rune Lindström
*

Bokrelease, ja. 2019 hade ett tydligt före och ett tydligt efter.

Före innebar att komma överens med förlaget om titel, bokomslag och att få texten korrekturläst och tillsammans med förlaget ändra i texten där det kändes som en fördel att göra det.

Efter innebar att förbereda sig på att ta emot recensioner och läsarkommentarer på den nya boken. (Och hittills har jag bara fått väldigt bra recensioner och läsarkommentarer, så jag är jätteglad!)

*

2019 innebar också release av Skriv om ditt liv, den första antologin jag medverkat i, släppt på Ariton Förlag. Skriv om ditt liv handlar om vilka olika vägar man kan gå när man funderar över att skriva en självbiografisk bok. Och mitt kapitel handlar om att skriva självbiografiskt på sin blogg.

Den boken släpptes på Bokmässan i Göteborg, och där i Aritons monter hade jag också en egen programpunkt att prata kring ”Att våga gå för långt – Så skapar du karaktärer som känns!”

”Så skapar du starka karaktärer”

Jag träffade Kerstin Önnebo och medverkade i hennes Skrivarpodden för tredje gången. Det har blivit en kul liten grej på Göteborgs bokmässa att vara med där.

Jag och Kerstin Önnebo, 2019
foto: Petronella Simonsbacka
*

Även detta år har jag haft en ny gästbloggare i slutet på varje månad, alla förstås intressanta på sitt sätt. Här hittar du alla mina gästbloggare:

https://mariasforfattarblogg.com/mina-gastbloggare/

Intresset för att gästblogga på Marias Författarblogg under 2020 är stort, vilket förstås är hur kul som helst!

*

2019 har bjudit på många intressanta möten och skapat nya kontakter. Så många nya, trevliga författarkollegor har jag lärt känna, bland annat genom gruppen Skaraborgs Författare. Vi hade vårt första gruppmöte/fikaträff i januari, och har haft regelbundna möten sedan dess. Det finns många tankar kring gemensamma projekt längre fram.

Jag och fem kollegor från Skaraborgs Författare tillbringade en fin sommardag på Crea Diem, ett mysigt bokcafé utanför Herrljunga, där vi läste högt ur våra böcker inför en fikande publik.

Jag och mina författarkollegor på Crea Diem 2019.

Jag har också tillsammans med medlemmar i Skaraborgs Författare deltagit på julmässan på Knistad Herrgård utanför Skövde.

Knistad Julmässa 2019.

Jag har under året startat upp min firma Marias Författartjänst, där jag har fått in lite olika jobb gällande skrivarcoaching och lektörsläsning.

Jag har kört två omgångar till av min kurs att skriva en bok via Studiefrämjandet i Skövde.

2019 har jag skrivit på tre kontrakt. Förutom kontrakt med Lindskog Förlag och Ariton Förlag har jag också skrivit på kontrakt med Lind & Co. Min allra första deckare släpps nämligen som ljudbok på Lind & Co i mars 2020, så det har varit fullt upp med den också. Boken heter Våroffer och är den första delen om Lena Borell på polisen i Skövde.

I samband med att jag skrev färdigt den boken började jag på del två och där har jag i princip skrivit färdigt första utkastet.

*

2019 har jag varit med flera gånger i både SLA och P4 Skaraborg. Jag har varit med i artiklar i Skövde Nyheter, Västgötabladet, Falköpings Tidning, Skaraborgs Läns Tidning, Skaraborgsbygden, Kulturopportunisten, Slussens Tidning, Allt om skrivande och Kommunalarbetaren.

Artikeln ovan är från Skövde Nyheter.

Jag har varit med i ett nytt avsnitt av Bokpendlarna, (Skövde Stadsbiblioteks podd), gjort ett eget radioprogram för Webbradio Ariton och blivit intervjuad av Jeanette Niemi i Skrivradion. (Det sistnämnda har inte släppts än.)

Jag har varit utställare på Smålit i Jönköping, pratat om mina böcker på Tibro kvartersloppis och haft signering på Karlsborgs bokhandel.

Bild från Smålit 2019. En ny signering!
Foto: Petronella Simonsbacka
Min fina hörna på Karlsborgs bokhandel 2019.
foto: Maria Richardsson

Jag har också diskuterat handlingen i Den blomstertid nu kommer i en bokcirkel som läst just den boken. Jag har varit utställare på Skaraborgs bokmässa i Töreboda och på Vänersborgs kulturmarknad.

Jag har sett mina böcker bli intagna till fler bokhandlar och till fler bibliotek.

Hjo bokhandel
Foto: Annette Brandelid
Bild från blioteket 300 m2 i Göteborg

Och allt blir återfött har blivit talbok, jag finns med på Wikipedia och jag har fått med två av mina låttexter på My Sweetest Punch nästa platta som kommer att släppas under nästa år.

”To someone called my father”
My Sweetest Punch
Text: Maria Richardsson Musik: Rickard Linde
*

Jag har haft författarföreläsning i Skultorp.

Foto från Johannas hörna Skultorp, 2019
Foto: Johanna Carlsson

Jag och Maria Bouroncle (författare till Det kom för mig i en hast) har pratat om våra böcker på Scandic Billingen i Skövde.

Bild från Scandic Billingen, Skövde
Kolla in! Verkligen tjusig exponering av våra roll-uper!
Bild från Scandic Billingen, Skövde
Kan man verkligen ha författarsamtal under en AW?
Ja, det gick alldeles utmärkt!

Jag har också varit veckans författare på Ellens café och bokhandel i Ronneby.

Jag var inbjuden dit för att prata om mitt författarskap inför åhörare där flera redan hade läst min första bok och hade många intressanta frågeställningar om både den och mitt övriga skrivande.

Det finns förstås mycket mer att skriva om, men jag inser att detta inlägg blir långt nog ändå, trots att jag har försökt att bara få med det viktigaste.

För mig blir det en aha-upplevelse att få detta nerskrivet, när man ska ha saker i huvudet glömmer man lätt hälften.

Jag är oerhört tacksam och glad över mitt författarår 2019, och jag ser förstås väldigt mycket fram mot 2020.

Gott Nytt År till er alla! 😀

http://www.lindskogforlag.se/och-allt-blir-aterfott_start.php

http://www.lindskogforlag.se/den-blomstertid-nu-kommer_start.php

http://skrivarpodden.libsyn.com/

https://mariasforfattarblogg.com/skaraborgs-forfattare/

2 reaktioner till “Mitt författarår 2019.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s