Gästbloggare: Stefan Kazikowski

Idag är det den sista november, och ni som följer Marias Författarblogg vet att det är hög tid för månadens gästbloggare. Den här månaden är det Stefan Kazikowski som gästbloggar. Hans bok ”Varför just jag?” handlar om hans pappas tid i koncentrationsläger, och är skriven på ett lättläst sätt för att läsas av ungdomar. Det är viktigt att vi inte glömmer vad som hände, och det är viktigt att vi inte tystnar när de som var med inte längre finns kvar i livet.

Här kommer Stefans text:

***

Mitt allra största tack till Maria som ger mig möjligheten att få vara gäst på denna viktiga författarblogg och jag hoppas att min debut lika mycket som bloggare som författare fångar många i detta för oss alla viktiga ämne.

ISBN 978-91-85705-93-1

”Varför just jag?”, se bokomslag här ovan, så heter min första bok jag någonsin producerat och här kommer en liten historia bakom denna bok.

1987 skrev pappa (som syns på bokomslaget) sin fantastiska bok ”Arbete ger frihet”, utgiven av Carlssons Förlag. Boken är suverän anser jag för han, som många andra, orkade med att återminnas de 5 år (1940-45) som ”försvann” av sitt liv när han befann sig i 4 olika koncentrationsläger.

Bilden på omslaget är unik på många sätt. Dels har jag tagit bilden själv vid ett tillfälle när han var ute och pratade om sin bok på en av många skolor. Dels för att den fick mig att bli intresserad av att börja arbeta som lärare.

Detta hade till följd att efter nästan 20 år verksam inom kemisk industri omskolade jag mig till högstadielärare (först som matematik-/NO lärare men idag endast som matematiklärare).

Efter nästan 6 år inom läraryrket fick vi (2016) utbildning i att göra texter mer lättläsliga i alla ämnen, enligt Skolverkets rekommendationer. Jag tyckte att det var på sin plats att försöka ta mig an pappas bok och göra den ännu mera lättläst för ungdomar med mottot ”historien måste hållas levande”. ”Arbete ger frihet” är egentligen redan lättläslig eftersom pappa utelämnat de hemska episoder som han säkert upplevt tillsammans med många andra. Men jag såg det som en utmaning och nödvändighet att, utan att utelämna det mest intressanta och viktiga, banta ner texten, skriva rubriker som fångar intresset samt använda bilder och illustrationer.

Totalt tog det mig ca 3 år att få ihop ett första utkast till ett manus.

Sedan var det dags att hitta ett bokförlag som kunde trycka min bok. Det som låg närmast tillhands var ju Carlssons Förlag, naturligtvis. Detta resultarade i ett möte med förläggaren på förra årets Bokmässa i Göteborg. Jag fick en tid för ett möte. Förlaget hade inget intresse att trycka boken utan rekommenderade ett ungdomsförlag.

Jag försökte samla mig och tog detta överaskande besked som ett tips och sökte omdelbart upp en förläggare på Natur och Kultur som tyckte att projektet lät vädigt intressant och ville att jag skulle skicka manuset till honom för att senare ge mig instruktioner om tryckning osv.

Efter många veckors försök att få ett svar via mejl från Natur och Kultur meddelar förläggaren mig att de inte heller var intresserade. Alla säger att detta är ett så viktigt ämne, varför denna motgång?

Samma dag åkte jag, mycket besviken, till våran sommarstuga och började göra ett massutskick till så många, i första hand ungdomsförlag, som jag bara kunde hitta.

Redan på måndagen blir jag uppringd av en man från ”Sivart Förlag” som intresserar sig mycket för mitt projekt och skulle vilja ge ut boken.

Så startar ett fantstiskt samarbete med detta förlag som resulterat i boken som kom ut i sepember i år samma dag som Bokmässan 2019 startade. En av alla representanter där var lilla jag med min bok. Fyra dagar var jag där och, trots att det sägs att det finns så mycket litteratur i ämnet, var jag mäkta överaskad och glad över att det fanns så många intresserade som köpte min bok och som fortfarande frågar efter den.

Många vet redan att det kan vara ganska dyrt att trycka upp en bok, vilket var nytt för mig. För att finansiera projektet hade jag under ett års tid sökt mängder av bidrag från olika håll, och lika svårt var detta som att hitta ett intresserat förlag. Till slut lyckades jag även här: delvis sponsor var Stieg Larssons Stiftelse och huvudsponsor Göteborgs Stad Levande Historia.

För att gardera mig om efterfrågan efter pappas orignalbok, är nu även denna på väg att tryckas inom närmaste månaden, Sivart Förlag. Även denna sponsras av Göteborgs Stad Levande Historia. Nu med nytt omslag och baksida men med samma intressanta innehåll. Det tog hela sommaren att överföra den analoga texten till digital text!

Genom min kontakt med Auschwitz museum hoppas jag att de blir intresserade av att  ha mina kommande översättningar av boken på Polska och Engelska i sitt sortiment.

Nu närmast skall jag signera min bok 6:e och 13:de december i Akademibokhandeln i Kungälv, vara med på Läromdelsmässan i Göteborg i 28-29 april, Kungälvsmässan och Bokmässan 2020 (båda i september).

Slutligen vill jag citera en 11 årig flickas recension:

”Jag tog med mig boken till skolan och visade den för min lärare. Hon tyckte den var jättebra och vi skall läsa den för klassen när det finns tid och tillfälle. Själv vill jag också bara säga att boken är helt underbar! Läser den typ hela tiden när jag har tid!”

En pappa skriver om sin 13-åriga son:

”Min son tog boken från mig direkt igår kväll och lyckades läsa 24 sidor (av totalt 186) innan läggdags. Han tyckte att det var väldigt intressant, lätt att läsa och välskriven.”

Det finns snart inga kvar som kan berätta …

  (Metro 20181016)

”… tack alla som läst detta, tillsammans kan vi hålla historien levande …”

Stefan Kazikowski

Swekaz, www.swekaz.se

stefan.kazikowski@gmail.com

0736801921

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s