Jag är invald som medlem i Sveriges Författarförbund!

Idag fick jag brevet jag har gått och väntat på. Det från Sveriges Författarförbund.

Sveriges Författarförbund är en facklig organisation för den som är verksam som författare eller litterär översättare. Att vara med där känns viktigt eftersom de har som uppgift att tillvarata medlemmarnas ekonomiska och ideella intressen.

Som författare är man så oerhört sårbar, och framförallt oerhört ensam.

Visst, jag har många författarvänner, vilka jag ser som mina arbetskamrater, men själva författaryrket är som sådant väldigt mycket ett ensamyrke.

Det är jag som skickar in mina manus till förlag, det är jag som tar diskussioner med bibliotek, bokhandlar och alla andra ställen. Det är jag som varje dag riskerar att bli nerskriven och sågad och bortvald.

Varje dag!

Det är oerhört tufft, man måste stå där med noshörningshud (som en författarkollega till mig uttryckte saken) och lära sig hantera nej och avslag utan att fastna i negativa tankar.

Samtidigt är det ju verkligen värt det, jag är fantastiskt glad över alla positiva saker som hittills hänt. Varje dag är jag så tacksam över det!

Vi har alla våra plus och minus som författare, och på min plussida så är jag väldigt driven och har lärt mig mycket om marknadsföring. Jag blir bättre och bättre på att nå ut. Men när det kommer till att ta rätt betalt för mitt arbete, där är jag fortfarande riktigt dålig. Jag jobbar verkligen på den biten, men jag tycker det är den klart jobbigaste biten med att vara författare. Och just därför känns det så viktigt för mig att vara med i Sveriges Författarförbund. Är man med där så finns det ekonomiska riktlinjer att hålla sig till, vilket gör det hela väldigt mycket lättare, i alla fall är det det jag hoppas på.

Men det finns vissa kriterier som måste uppfyllas för att få vara med i Sveriges Författarförbund, det räcker inte med att ha skrivit en bok.

För det första måste du ha gett ut minst två böcker, och för det andra så måste böckerna också vara av en viss kvalitet. Även här blir du bedömd alltså.

Och nu sitter jag här med brevet i min hand och läser vad det står:

2 reaktioner till “Jag är invald som medlem i Sveriges Författarförbund!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s