Gästbloggare: Anethe Bergendahl

Idag är det den sista dagen i juli och hög tid för månadens gästbloggare, Anethe Bergendahl. Jag och Anethe debuterade båda hösten 2017, och vi var båda ganska aktiva på samma forum inför våra boksläpp och därför har jag följt hennes resa sedan dess.

Det finns fler likheter mellan hennes författarskap och mitt. Anethes uppföljare släpps nu i dagarna, och min uppföljare släpps ju om en dryg månad. Antologin jag medverkar i släpps på bokmässan 2019, och antologin Anethe medverkar i släpps också där.

Sedan finns det förstås stora skillnader också: Som att vi skriver i helt olika genrer och ger ut på helt olika typer av förlag. Men det är hur som helst väldigt roligt att lära känna andra författare.

Här kommer Anethes text:

***

Tack Maria för din förfrågan till att få medverka i din författarblogg. Vilken ära det är för mig och jag tackar dig ödmjukast från mitt författarhjärta.

Jag heter Anethe och föddes 1963 i Malmö. Jag har 3 vuxna barn och 4 barnbarn och en särbo sedan 17 år tillbaka. Till yrket är jag medicinsk sekreterare men har även tidigare arbetat som undersköterska i 20 år inom vården. Det var lite om mig personligen.

Nu går vi över till min författardröm som startade för några år sedan – nämligen 2013. Då råkade jag ramla över en annons på nätet om skrivskolor och jag tänkte att här är min chans till att försöka förverkliga min författardröm. Mer om det kan ni läsa här:

https://anethebergendahl.wordpress.com/forfattardrom/

Varför hade jag valt genren feelgood?

Jo, helt klart av den anledningen att jag bara älskar att läsa om underbara miljöer, varm och ömsesidig vänskap och så lite kryddat med passionerad kärlek. Den första romanen Livet blir aldrig som man tänkt släpptes den 11/9–2017 på mitt eget nystartade bokförlag Anemon. Om jag tänkte satsa helhjärtat på mitt författarskap så vill jag också använda mig av mitt eget förlag. Under tiden jag skrev på första romanen flödade historien och jag insåg ganska snart att här är stoff till flera böcker och då föddes tanken på en trilogi. Och på den vägen blev det. Jag tänkte att kan jag skriva en bok, kan jag skriva flera. Drivet och passionen att skapa historier har jag inom mig i massor.

Jag kan berätta för er att varje dag tänker jag på det jag skriver just nu, det kan vara en scen, eller hur en karaktär ska fördjupas eller kanske rentav försvinna från historien. Men detta tror jag finns hos varenda författare som en ständig följeslagare. Många tror att vi författare är ensamma och det är sant att vi oftast sitter ensamma och skriver, men vi är långt ifrån helt själva – vi är upptagna av våra berättelser och karaktärer.

Nåja, några dagar efter romanen hade släppts blev jag kontaktad av Sveriges störst ljudboksförlag WAPI via Facebook. Två veckor senare signerade jag förlagskontrakt på första boken som kom ut som ljud- och ebok i maj 2018 på Storytel, Nextory och Bookbeat.

Jag trodde knappt att det var sant. Drömde jag …eller var det verkligen något som hänt mig? Ja, alla bär vi på en dröm att försöka uppfylla. Jag hade en författardröm och 2017 blev den verklighet med att starta eget bokförlag och att ge ut första fysiska boken alldeles på egen hand.

Ljudboken blev en succé och blev en av de mest spelade sommaren 2018 enligt tidningen expressen.

https://www.expressen.se/dinapengar/basta-ljudbockerna-sommaren-2018/

Under hösten och vintern följde en rad signeringar på ICA-butiker och bibliotek. Här fick jag tillfälle att prata om mitt författarskap och min bok. Vad är roligare än att snacka om det som man brinner för? När pocketboken släpptes i juni 2018 signerade jag på Lunds sjukhus i Pressbyrån och sålde mycket. Många känner jag sedan alla år jag arbetat på sjukhuset men även nya ansikten såg jag i den ringlande kön.

Ja, samtidigt som jag åkte ut och signerade min bok jobbade jag heltid och började skriva på andra boken. Snart insåg jag att detta tempo inte skulle hålla. Och under våren var jag inte alls ute och signerade något eftersom jag kunde ju inte avstå från jobbet – inkomsten behövde jag. Livet rullade på bra med allt.

Romanskrivandet varvar jag med att skriva noveller. Det är ett bra format och oftast skriver man en novell på två-tre dagar. Jag har en hel novellsamling som jag planerar att ge ut så småningom som går i romancegenren. Ibland skickar jag in noveller till olika tävlingar och en dag så hände det. Där kom ett GRATTIS mejl i inkorgen. Jippie, jag hade kommit med i TABU tävlingen. Boken släpps på Bokmässan 2019.

Jag skulle nog säga att jag tycker om att skriva i flera olika genrer såsom romance och erotik men feelgood ligger mig varmast om hjärtat.

Nu den 3/8 har jag bokrelease i mitt hem för andra delen ”Drömlivet i Toscana” den fysiska boken danskt band med soft-touch omslag. Det är första gången jag har release hemma och jag tänker bjuda på plockmat och bubbel och mingel. Det kommer bli supertrevligt!

Ljudboken som ni ser ovan kan ni lyssna/läsa även som ebok i de strömmande kanalerna från den 19/8. Bara att ladda ner!

I denna skrivande stund sitter jag och väntar på att lastbilen från tryckeriet ska komma och leverera 1000 böcker till mig.

Varmt välkomna att följa mig! Som författare finns jag här:

https://www.facebook.com/Anethebergendahlforfattare/

https://www.instagram.com/anethe_bergendahl/

Blogg: https://anethebergendahl.wordpress.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s