Gästbloggare: Sara Dalengren

Nu är det dags för juni månads gästbloggare, Sara Dalengren. Sara och jag träffades för första gången på Skaraborgs Bokmässa i Töreboda förra hösten. Vi hade bord bredvid varandra, vilket innebar att vi hann prata en hel del. Vi är också numera båda medlemmar i gruppen Skaraborgs Författare.

Här kommer Saras text:

***

Jag vill börja med att tacka Maria för att jag får gästa hennes blogg idag och dela med mig av min resa mot utgivning. På ett sätt kan man säga att min skrivresa startade 2012, men också att den tog sin början redan när jag var barn. Jag har, precis som så många andra författare, alltid gillat att skriva berättelser och skrev alltid FÖRFATTARE som drömyrke i mina kompisars Mina Vänner-böcker. Men att gå från att skriva berättelser under skolåren, till att våga testa på skrivandet i vuxen ålder tog ganska många år för mig. Och när jag äntligen hittade dit var det tack vare mitt stora läsintresse.

2012 var nämligen året då jag upptäckte världens största litterära genre – romance. Böcker där kärleken står i fokus och där det lyckliga slutet är målet på resan. Hur svår, tragisk, spännande eller rolig den än må vara. Jag fick läsa mycket på engelska eftersom det svenska utbudet då främst bestod av Simona Ahrnstedts böcker och Harlequins utgivning. Kanske var det just det som sporrade mig. Tänk om jag också skulle försöka. För visst hade jag idéer, berättelser och karaktärer som jag gick och tänkte på. Och historierna var alltid på temat kärlek. Sagt och gjort. Den sommaren satte jag igång och snart kunde jag inte tänka på något annat än historien jag jobbade på. I fyra veckor skrev jag varje ledig stund och resultatet blev ett romancemanus som jag så här i efterhand får erkänna inte var speciellt bra. Det hamnade med andra ord i min digitala byrålåda. Men idén gillar jag fortfarande och genom åren har jag återkommit många gånger till mitt allra första manus, skrivit om, putsat och polerat. Får det bara tillräckligt mycket kärlek kanske det kan bli något vettigt av det en dag.

Vi snabbspolar framåt ett par år och kommer till 2014. Då anordnade Harlequin sin första författartävling i Sverige. Jag vågade inte skicka in ett bidrag, men följde tävlingen med intresse. Det fanns förlag som sökte romance! När tävlingen återkom året därpå kunde jag inte låta bli. Bidraget jag skickade in var mitt tredje manus och första försök till övernaturlig romantik eller paranormal romance, som genren heter. Och det gick över förväntan. Bidraget tog sig ända till final och kom på en hedrande tredje plats. Det gav mig självförtroendet jag behövde för att våga satsa ännu mer på skrivandet. Tyvärr fick jag erfara att marknaden för övernaturligt och fantasy var ganska liten, i alla fall enligt de stora förlagen. Men ett mindre förlag läste mitt manus och ville ge ut det.

Lagom till bokmässan 2016 debuterade jag med Ensamvarg, första delen i serien om Flocken, på Upper Room förlag.

https://saradalengren.wordpress.com/ensamvarg/

Sedan dess har mycket hänt, men skrivandet har bestått som det viktigaste intresset i mitt liv, så mycket att jag nu anser det vara mitt jobb. För jobb är just vad det är. Jag skriver inga manus på fyra veckor av ren eufori längre. Det var en engångshändelse. Det händer förstås att inspirationen glimmar till och jag har skrivdagar då jag tycker att jag hinner med hur mycket som helst. Men allt som oftast är det min övertygelse om att det är det här jag ska göra resten av mitt liv som gör att jag sätter mig på stolen, slår upp datorn och börjar skriva. Motivationen hämtar jag från böcker och noveller jag redan skrivit, från härliga recensioner och läsare som säger att de ser fram emot att läsa nästa bok. Än så länge har jag kanske ingen stor publik, men för varje nytt verk som får möta världen kan jag hitta nya läsare och det sporrar mig att fortsätta. För mig är författarskapet en långsiktig satsning och jag planerar att låta den vara livet ut.

Hittills har jag utkommit med fyra romaner och en handfull noveller. Under 2019 inleddes även ett nytt kapitel i mitt författarliv. Då släppte jag nämligen min första ljudbok, En midsommarnatt.

https://saradalengren.wordpress.com/en-midsommarnatt/

En egenutgiven roman som plockades upp av Word Audio Publishing och gick oväntat bra. Den följdes upp av en ljudnovell, Hjärtevän, på samma förlag.

https://saradalengren.wordpress.com/hjartevan/

Resten av året kommer att gå i skrivandets tecken, med sikte mot flera romansläpp 2020 och kanske en novell eller två. Bland annat en ny paranormal romance i min serie Flocken. Serien ges nu mera ut av fantastikförlaget Seraf och har utkommit i tre delar, men den fjärde är alltså planerad till 2020.

Vill ni veta mer om min skrivresa och böckerna som blir till får ni gärna göra ett besök på: http://saradalengren.wordpress.com eller följa mig på Instagram – @saradalengren

Och för er som blev nyfikna på genren romance och kanske vill testa på att skriva själva, kan jag tipsa om att Seraf just nu har en novelltävling. Temat är Dystopian Romance – kärlekshistorier i en fallen värld. Visst låter det spännande!

En av de bästa sakerna med just romance är att den kan varieras så otroligt mycket. Så länge du bygger din handling kring en kärlekshistoria som slutar lyckligt kan du befinna dig var du vill. På 1800-talet, i rymden, i en fantasyvärld eller i en vanlig svensk småstad. Du kan jaga vampyrer, fånga mördare eller hänga med skepnadsskiftare. Möjligheterna är oändliga!

Själv har jag främst hållit mig på hemmaplan i mitt skrivande med skepnadsskiftare i de svenska skogarna och kärlek på den västgötska landsbygden. Men i framtiden ser jag fram emot att resa till exotiska platser och skapa nya världar. Allt framför datorn, i hemmets trygga vrå, givetvis 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s