Gästbloggare: Joakim Persson

Eftersom det redan är slutet på april är det nu dags för månadens gästbloggare. Han heter Joakim Persson och är bibliotekarie. Han är också nybliven författare och debuten heter ”Dödens fyra hjul” och är en ljudbok. Här kommer Joakims text:

Att skriva är som att träna inför ett maraton

För några år sedan läste jag boken Vad jag pratar om när jag pratar om löpning av Haruki Murakami. Boken är en slags självbiografi där han berättar om hur hans löpträning format honom som människa och författare. Löpningen är för honom ett verktyg i skrivandet. Murakami springer ett maratonlopp om året och ca en mil varje dag. Boken blev en ögonöppnare för mig. Jag har alltid gillat att träna och löpning ligger mig varmt om hjärtat. När Murakami likställer löpträningen med skrivande så gör han bland annat följande jämförelser:

När du tränar inför ett lopp, exempelvis ett maraton, så måste du planera detta. Det krävs månader av träning innan du springer loppet. Precis så är det med skrivande. Målet är att skriva färdigt en bok och du måste avsätta månader av träning (skrivtid) för detta innan du når mållinjen. Med andra ord: det är en lång process innan produkten.

    Det har tagit mig många år att inse detta, och att stå ut med ”tiden” det tar. Hur ofta tänker du: ”Okej, nu ska jag sitta och skriva i tio-tolv månader och sedan hoppas jag att ett förlag vill läsa det och ge ut det”.  I dagens samhälle vill de flesta ”tänka snabbt och göra färdigt fort”. Även jag. Och att vänta på ett besked från ett förlag kan dröja två till tolv månader!

Inte nog med att du ska springa ett maraton, du måste också ha ett träningsupplägg med vissa delmål innan du ens kan klara av att springa hela distansen på 42 km. En löpare lägger upp en plan: hur många gånger i veckan ska jag springa? Hur långt? Ett längre distanspass i veckan och kanske två kortare intervallpass? Vad är rimligt? Och hur ser jag på kost, sömn och annat som kan vara viktigt att ha med? Behöver jag komplettera med styrkeövningar? Precis så är det med skrivandet. Det krävs delmål i skrivandet innan boken är klar. Och för detta krävs mycket energi och envishet, men lika mycket kunskap bakom det du gör. Hur får du kunskap? En del går skrivarkurser. Alla författare betonar läsningen som en viktig faktor.

    Det vill jag också lyfta fram. Att läsa mycket gör att du får många berättelser, både bra och dåliga exempel. Mitt skrivande har tagit fart de sista tre-fyra åren. Den största anledningen är att jag bytte jobb från lärare till bibliotekarie och förväntades då att sätta mig in i samt tipsa om ungdomslitteratur varje dag. Så läs, läs, läs!

Det sista jag vill tillägga, som jag tror att Murakami inte pratar om i sin bok är detta: en bok skrivs inte av en person – det är ett lagarbete! Jag har låtit sex personer läsa mitt manus, en av dessa har dessutom läst utkast ett och två! Utan kunniga människor hade mitt manus aldrig blivit så bra som det blev. För att göra en jämförelse till löpningen så krävs det människor som tränar med dig, som stöttar dig i stort och smått, som hjälper dig bli bättre och som slutligen hejar dig hela vägen fram till mål.

Jag heter Joakim Persson och den 8 april i år kom min ljudbok ”Dödens fyra hjul” ut på Storytel och Nextory. Kadabra heter förlaget som trodde på mig, tack till er!

Det är en dröm som har blivit sann, men vägen dit har varit … lång. Kanske över 42km.

Denna historia handlar om Elsa och Nour. Två helt olika tjejer som en sen kväll runt midnatt blir vittne till något oförklarligt. Plötsligt tänds två starka strålkastare ute på ön där ingen bor. Ett motorljud hörs. Är det en bil där ute? Och varför såg de inte den bilen tidigare när de åkte skridskor runt ön?

Varken Elsa eller Nour kan släppa upplevelsen eller rädslan för vad de såg den där natten. En tid senare hittar de en bok som berättar en sägen om en mördarbil som väljer ut sina offer. Är det samma bil som de hört och sett?

Vilka är i sådana fall i fara?

Här kan du gå in och provlyssna på boken på Storytel: https://www.storytel.com/se/sv/books/785035-Dödens-fyra-hjul

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s