Till dig som ibland mår väldigt dåligt.

Det fanns en tid när jag höll på att gå in i väggen. Det kändes som om jag jobbade dygnet runt. Jag tvingade upp mig på morgonen, iväg till jobbet, och väl där stressade jag stenhårt tills arbetsdagen var slut. Allt jag tänkte på var att göra ett bra jobb, men hur mycket jag än stressade så lyckades jag aldrig bli riktigt klar. Det fanns alltid saker jag inte hann med, saker som fanns kvar att göra.

Så jag slutade ta raster, jag jobbade kvar efter arbetets slut och jag tog med mig jobbet hem.

Hemma hade jag inte ork till något. Kraften var slut.

Jag lagade mat, tvättade, städade och diskade och livet slutade vara roligt. På nätterna låg jag vaken och hade svårt att andas och rummet snurrade. Jag funderade på hur jag skulle lägga upp morgondagen för att hinna mer, för att jobba effektivare.

En dag kom jag inte längre upp ur sängen. Andningen fungerade inte som den skulle och mitt hjärta skenade. När jag försökte resa mig snurrade rummet så mycket att jag inte kunde ta mig framåt. Jag blev liggande på golvet och jag var så otroligt rädd för att dö.

***

Texten ovanför handlar om mig, om hur min livssituation och verklighet såg ut en gång i tiden. Jag blev till slut sjukskriven, mycket på grund av att jag till slut träffade en bra läkare som stod på sig trots att jag själv propsade på att jag nog ändå borde gå till jobbet dagen efter.

Två veckor blev jag sjukskriven. Läkaren sa: Ta det nu lugnt, gör absolut ingenting som stressar upp dig mer.

Första dagen av min sjukskrivning tog jag mig upp till datorn för att kolla mina mail. Och där, mitt bland alla ointressanta reklamutskick fanns mitt livs mest speciella mail.

Vi har beslutat oss för att vi gärna vill ge ut din bok ”Den blomstertid nu kommer.”

Äntligen hade jag fått just det mailet från ett traditionellt förlag som jag drömt om så länge. Mitt i en av mina allra sämsta perioder i livet kom beskedet!

***

Mitt liv ändrades där och då. Beskedet gav mig den kraft som jag behövde för att göra de förändringar i mitt liv som behövdes.

Allt skedde inte på en gång, men processen startades omgående.

Jag var tillbaka på jobbet redan två veckor senare, men jag visste då att jag skulle be om tjänstledigt för att gå Skrivarlinjen på Skrivarakademin om jag bara kom in … Och det gjorde jag!

Utbildningen startade i augusti det året, fyra månader efter mitt utgivningsbesked, och i september gavs boken ut.

Utbildningen gav mig så mycket, inte bara skrivarmässigt. Jag fick en oerhört personlig och fantastisk kontakt med många av mina klasskamrater, och de fick mig att hitta styrkan jag behövde för att inse att jag behövde säga upp mig från jobbet.

***

Någon gång på sommaren 2018 gjorde jag min sista arbetsdag. Jag sa upp mig efter att ha varit fast anställd i 18 år. Det var sannerligen inget lätt beslut att ta, men jag kan ärligt säga att jag inte ångrat det beslutet en enda gång!

***

Jag är inte samma människa nu som jag var då. Jag har lärt mig att se mina styrkor, och jag har lärt mig att se mina svagheter. Jag har lärt mig hantera stress, och jag har lärt mig vikten av positivt tänkande. Och jag är oerhört nyfiken på nya bekantskaper på ett sätt som jag aldrig varit tidigare. Vänner handlar inte ett skit om vem man har känt längst eller gått igenom mest med. Det KAN vara så, men det BEHÖVER inte vara så.

***

Jag är författare och textförfattare, cirkelledare i kreativt skrivande, har egen firma där jag erbjuder olika skrivartjänster och jag är matambassadör på Brand Impact. Och jag mår oerhört bra idag! Jag jobbar inte mindre än tidigare, men jag jobbar med sådant som utvecklar mig och sådant som ger mig något.

Jag har Crohns sjukdom, jag har whiplashskada och ständig värk i kroppen. Men det kunde varit värre.

Mycket av det som händer kan vi inte påverka alls, men en hel del kan vi faktiskt påverka. Livet är inte enkelt, men vi kan välja hur vi ser på saker och ting och vi kan välja om vi vill utvecklas som människor eller inte.

Ingen människa är perfekt, sannerligen inte jag heller. Men i ärlighetens namn: Om det är det vi strävar efter är vi nog väldigt fel ute!

Acceptera att människor är olika och inse att den enda du verkligen kan ändra på är dig själv.

***

(Bilden i inlägget är från inlagan till Den blomstertid nu kommer.)


3 reaktioner till “Till dig som ibland mår väldigt dåligt.

  1. Men med tanke på det skicket jag befann mig i just då så tog det tid innan jag vågade lita på det som stod. Jag tvingade ut min man ur duschen för att han skulle få tolka mailet åt mig. Haha.
    Jag hade alltid tänkt att jag skulle korka upp champagnen och fira om jag fick ett positivt besked. Så blev det ju inte. Jag fick fira senare istället 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s