Gästbloggare: Hanna Kristoffersson

Idag är det den 28 februari, och det är dags för månadens gästbloggare. Hanna Kristoffersson kom jag i kontakt med när hon ville intervjua mig, och den intervjun kan ni läsa under hennes inlägg.

Hanna drömmer om att bli författare. Hon skriver på en ungdomsroman, bloggar och pluggar litteraturvetenskap. Jag tror väldigt många känner igen sig i Hannas inlägg. Det här med att berätta för andra att man vill bli författare: Är det okej att göra det, eller uppfattas det som naivt och verklighetsfrånvänt? Jag har också varit där hon är.

Hanna har fattat exakt vad det handlar om: Att våga ta sig själv på allvar. Det är först då det kan börja hända! Stort lycka till med ditt skrivande Hanna, jag hoppas att vi en dag blir författarkollegor!

Här kommer Hannas inlägg:

När jag var liten hade jag inga problem att säga att jag ville bli prinsessa, filmstjärna eller delfintränare. Inga drömmar var för stora eller orealistiska. Några år, och många noveller, senare bestämde jag att jag ville bli författare och det var något jag fortsatte att upprepa när någon frågade. Men så en dag vågade jag inte längre svara det. Åren hade gått och att fortsätta upprepa något som verkade så naivt och verklighetsfrånvänt tyckes vara något man skulle växa ifrån, något som bara hörde barndom och tonåren till. Så jag började mumla något om att ”jag skulle vilja jobba med… kultur” som svar på frågan om vad jag ville göra med mitt liv och gömde undan författardrömmen inom mig, endast att visa för de som stod mig nära.

Jag vågade länge inte ta mitt skrivande på allvar. Det var såklart ett resultat av att jag började känna mig barnslig när jag drömde om att bli författare. Jag försökte plugga annat och hitta andra drömmar. Men när jag tillfrisknade efter några år av depression och utbrändhet var jag så himla trött på att förneka mig själv det jag drömde om att göra. Att få ta mitt skrivande på allvar. Därför började jag plugga Kreativt Skrivande på Luleå Tekniska Högskola och såhär 90 högskolepoäng senare ser jag att det var precis vad jag och mitt skrivande behövde (och sen inser jag såklart att jag var priviligerad som ens hade möjligheten att göra det valet). Att läsa skrivande på högskolenivå blev en tillåtelse att ta det på allvar.

Men jag är fortfarande inte författare. Förutom en novell som tonåring är jag inte publicerad. Men jag tänker fortfarande ta mitt skrivande på allvar, och det tycker jag att du som läser det här också ska göra. Det spelar ingen roll om du är nära att bli publicerad eller årtionden därifrån. Ditt skrivande spelar roll och du får drömma om att bli författare. Precis som vilken annan hobby som helst är det helt okej att lägga tid, energi och pengar på det. Ingen tycker väl en hobbygolfare som köper nya klubbor är konstig? Varför skulle det då vara knäppt att investera pengar i bra verktyg för ditt skrivande? Ingen höjer på ögonbrynen åt en vin-entusiast som reser för att prova viner. Därför är det också fullt rimligt att ta några dagar ledigt för att skriva. Vänta inte på samtalet från förlaget eller att dina böcker hamnar i butik! Börja ta dig själv och ditt skrivande på allvar nu. För det förtjänar både du och alla berättelser du har inom dig.

Jag heter Hanna Kristoffersson, är 30 år och jag vill bli författare. Sedan jag upptäckte att man kan skapa känslor med ord och bygga hela livshistorier med meningar så har jag vetat att jag måste skriva. Ibland känns det som ett kul intresse, ibland tycks det snarare vara en tvångshandling. Ibland är det världens roligaste syssla, ibland vill jag hellre hugga av mig en arm än att fortsätta skriva. Men jag väljer ändå att fortsätta. Just nu arbetar jag på en ungdomsroman om katter och häxkraft. Jag bloggar på hannamariek.se, där jag bland annat gjort författarintervjuer med Maria Richardsson, som var snäll nog att låta mig gästblogga här, och den tidigare gästbloggaren Lotta Lundh.

***

Här hittar du Hannas blogg: http://hannamariek.se/

Här är Hannas intervju med mig: http://blogg.hannamariek.se/2018/05/16/forfattarintervju-maria-richardsson/

Och här är Hannas intervju med Lotta Lundh: http://blogg.hannamariek.se/2019/01/14/forfattarintervju-lotta-lundh/

2 reaktioner till “Gästbloggare: Hanna Kristoffersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s