Allting kan gå itu, men ett hjärta kan gå i tusen bitar.

Meningen ovan kommer från en känd låt med Björn Afzelius, som säkert de flesta av er vet. Och så är det ju. Visst kan ett hjärta gå i tusen bitar… Eller i två.

Jag var på begravning igår. En alldeles makalöst fantastisk människa har dött, och världen har nu blivit lite kallare. Vi är många som kommer att sakna honom oerhört mycket.

Kanske går man sönder lite mer för varje begravning man är på. Är det så?

Det beror naturligtvis på hur nära man står den som går bort också. Står man längre ifrån kanske man får ett rivsår i hjärtat, men står man riktigt, riktigt nära så kanske hjärtat faktiskt krossas.

Hur lagar man ett krossat hjärta?

Kan man laga ett krossat hjärta?

Jag tror det beror på vem man frågar, och jag tror det beror på vem man är.

Jag ser framför mig bilden av ett hjärta som gått sönder i småbitar, som är ihopsatt med lim eller silvertejp. Att hjärtat slår eller ser helt ut betyder ju inte att det har läkt.

Sådana här tankar använder jag mig mycket av i mitt skrivande. Om man i en text ska beskriva en människa i sorg, hur gör man det?

Jag tänker på det där hoplimmade hjärtat, hjärtat som slår, men som kanske ändå inte fungerar som det ska. Som bara håller ihop ibland.

Att bli lämnad av den man älskar för att han eller hon dör är något som kan krossa ens hjärta. Men ett hjärta kan också krossas när den man älskar plötsligt inte vill längre. När man blir bortvald.

Och hur känner man sig som förälder när ens vuxna barn inte längre vill ha kontakt? Går hjärtat sönder på samma sätt?

Ja, kanske. Jag säger kanske, för det beror förstås på situationen. Hur livet ser ut. Vem man är.

I både ”Den blomstertid nu kommer” och uppföljaren till den skriver jag om hjärtan som går sönder. När man skriver om så starka känslor måste man ha stor respekt för hur man formulerar sig, tycker jag. Man måste fundera över vad det egentligen är man vill formulera, fundera mycket över gestaltningen.

Hur känns det att få sitt hjärta krossat?

Det gör ont!

Ja, men hur känns det? Hur yttrar det sig? Det är den känslan som måste få komma fram.

En sak som är väldigt positiv för mig när det gäller mitt skrivande är att det hjälper mig att läka, hjälper mig att gå vidare när jag får ner det på papper.

Att skriva om starka känslor är svårt, men det är de starka känslorna jag väljer att skriva om. Det är där jag befinner mig i mina böcker. Det är det som är ”min grej.” Vad är din?

***

(Bilden i inlägget är en detalj från bokomslaget till ”Den blomstertid nu kommer.”)

2 reaktioner till “Allting kan gå itu, men ett hjärta kan gå i tusen bitar.

  1. Jag förstår att det var en mycket tung dag. Tänkte på er och framförallt de närmaste hela dagen. Så tragiskt en så ung man.😢
    Kram

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s