Om prestationsångest. Del 2.

Om prestationsångest kan man säga mycket.

I inlägget ”Om prestationsångest del 1” skrev jag om prestationsångest under uppväxtåren, om hur det kändes att bli tvingad till att utföra saker man redan från början visste att man var kass på.

Det här inlägget ska handla om en helt annan typ av prestationsångest.

Det ska nämligen handla om hur man hanterar den prestationsångest som man mer eller mindre har valt själv.

Det är ju nämligen så att när man ger ut böcker som andra människor kan köpa så utsätter man sig för en risk. Självklart är det så! Och naturligtvis kommer inte alla att älska det du skriver, det är ju en omöjlighet. Samtidigt vill du ju att dina läsare ska vara ärliga mot dig, att de ska våga säga vad de verkligen tycker utan att de ska behöva vara rädda för att såra dig.

Det här är inte helt lätt. Särskilt svårt kan det nog vara om det är någon som står dig nära som inte gillar den, men att någon ska behöva känna sig tvungen att säga att boken är bra om de inte tycker det är ingen bra idé.

Hur har jag hanterat detta? Jo, jag gav mig själv ett löfte innan min bok kom ut. Jag bestämde mig för att om jag gör mitt allra bästa när det gäller mitt skrivande så räcker det med det.

Samma sak när jag är ledare i min skrivkurs: Har jag gjort så bra jag kunnat så är det okej. Om jag gjorde några misstag på förra mötet, så kan jag kompensera det nästa gång.

Det gäller att vara påläst. Att veta vad man ska prata om. Om att försöka lyssna in vad som efterfrågas.

Så gör jag för att hantera mina egna krav på mig själv.

Jag är inte perfekt, och jag kommer heller aldrig att låtsas att jag är det.

Det finns signeringar då man inte säljer som man hoppades på, det finns bokhandlare som inte vill ta in boken och det kommer bakslag. Men för att hantera det gäller det att fokusera på det som man istället har lyckats med. Signeringen kanske gav viktiga kontakter, boken kanske blev intagen på en annan bokhandel och du kanske fick andra positiva nyheter som gör det lättare att hantera bakslaget.

Och den här rädslan att alla kanske inte kommer att gilla det man skrivit, det MÅSTE man bara lära sig att hantera.

Det är okej att bli ledsen, det är okej att känna sig sårad, men det är också okej att boken inte kommer bli älskad av alla. Att alla inte älskar din bok betyder inte att boken är dålig!

Sluta jämföra dig med andra, och sluta se andra författare som konkurrenter.

Och var glad för det du har åstadkommit! Jag strävar mot att skriva många fler böcker, men jag är också nöjd med det jag har just nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s