Om prestationsångest. Del 1.

Prestationsångest.

Det har nog nästan alla upplevt.

En del bara någon enstaka gång, och en del varje dag året runt. Prestationsångest innebär att vara rädd för att inte räcka till eller att inte duga som man är, antingen i sina egna ögon eller i andras ögon.

Många är vi som har minnen från hur det var i skolan när man tvingades hålla föredrag inför klassen. Jag också.

Fast de starkaste minnena av prestationsångest var i mitt fall alla dessa idrottslektioner där man stod på led och skulle visa upp vad man kunde, en efter en. Ibland var det höjdhopp, ibland skulle man hoppa över den där jävla plinten, ibland skulle man göra två kullerbyttor på rad. Snygg prestation gav applåder!

När jag tänker på det här idag blir jag arg!

Hur kunde man göra så?

Tvinga elever att visa upp det man var allra sämst på?

Vad är det för pedagogik?

Ibland hände det att någon skrattade, ibland blev det dödstyst. Det fanns idrottslärare som fick för sig att det skulle bli bättre om även de som gjorde sämre ifrån sig fick applåder.

Ärligt talat, hur tror ni det kändes att få applåder för en sådan sak?

Det spelade väl ingen roll om de skrattade, var dödstysta eller applåderade. Förnedringen var den samma.

”Gör bara ditt bästa”, sa läraren.

Tror någon att jag gjorde mitt bästa?

Jag skulle nog snarare påstå att jag gjorde mitt sämsta.

***

Skulle jag få prestationsångest om jag försökte hoppa över en plint idag?

Svar: Naturligtvis, men nu kan ingen tvinga mig att göra det.

Nåväl, den tiden är över för länge sedan nu. Jag har så många minnen från 80-talet, både positiva och negativa.

Det blev en bok.

Min debutbok ”Den blomstertid nu kommer” handlar om fyra tonåringar och utspelar sig just på 80-talet.

Var allt verkligen bättre förr?

Nej, det var inte det.

En del var förstås bättre, men inte allt.

Foto: Chatrin Carlsson.

Det här inlägget handlar om prestationsångest. Nästa inlägg kommer också att handla om prestationsångest, men en helt annan typ av prestationsångest. Den kommer handla om prestationsångest som du faktiskt väljer att utsätta dig för! (Nu har jag lagt upp del två om prestationsångest och den lade sig före del ett. Märkligt … )

***

Här finns mer information om Den blomstertid nu kommer: http://www.lindskogforlag.se/den-blomstertid-nu-kommer_start.php4 reaktioner till “Om prestationsångest. Del 1.

  1. Idrotten var alltid värst ja. Usch för den tiden.
    (Kan vara något m datuminställningarna för inlägget. När jag växlar mellan att redigera på datorn och telefonen blir det alltid nåt knas med datumen så att jag måste schemalägga publicering och inte bara trycka på publicera.)

    Gilla

  2. Den som alltid blev sist vald kommer nog aldrig att glömma. Det är en rejäl känsla av förnedring när de som väljer lag säger ”Ta resten ni” och man är en av dem.

    I ”Den blomstertid nu kommer” är det Linda som blir sist vald. Jag har fått många starka reaktioner på den scenen från olika människor som känner igen sig.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s