Mitt skrivår 2018.

Det var ju egentligen förra året det började, mitt nya liv. Det var då jag fick besked om att min bok Den blomstertid nu kommer skulle bli utgiven. Detta var en dröm jag strävat efter hela livet, och det var så mycket som förändrades efter det. Mitt liv förändrades, men också min inställning, min attityd till saker och ting. Boken släpptes den 22 september 2017 och med tiden har inläggen och läsarna bara blivit fler och fler.

Men nu var det ju året 2018 jag hade tänkt sammanfatta.

Det är bara det att det är svårt att börja skriva om detta året utan att nämna det förra, för det var ju då allt förändrades.

I början av året var jag med som utställare på SmåLit i Jönköping, och fick ge skrivråd i Allers.

Smålit i Jönköping

***

Jag hade boksignering på Scandic Billingen i Skövde och Café Visthuset i Töreboda. Jag och Gunborg Sahlin var utställningsobjekt på en konstutställning i Vänersborg och jag blev nominerad till Skövde Kommuns Kulturstipendium.

***

Jag har fått höra två av mina låttexter framföras live för allra första gången av My Sweetest Punch.

My Sweetest Punch

***

Jag (och andra) har åkt runt på olika bibliotek och olika bokhandlar för att fotografera min bok.

Akademibokhandeln, Skövde
Vänersborgs Bibliotek
Hjo Bokhandel (Ugglan)
Norrköpings Stadsbibliotek
Skövde Stadsbibliotek
NK Bokhandel, Stockholm
Jönköping Stadsbibliotek
Göteborgs Stadsbibliotek

Jag har lärt känna väldigt många andra skrivande människor, en del ytligt och en del på djupet.

Jag har fått konfrontera mina rädslor och har blivit mycket bättre på att lämna min trygghetszon och kasta mig ut i det okända.

Jag håller på att bearbeta ett upplägg för en egen firma eftersom jag fått förfrågningar om att exempelvis hålla privat författarcoaching och att ge textrespons.

Jag har varit ledare för min första kurs i ”Att skriva en bok”, en kurs via Studiefrämjandet i Skövde … och jag planerar nu upplägget för fortsättningskursen. Och har en ny omgång av nybörjarkursen på gång.

jag har under hela året fått fler recensioner och fler läsarkommentarer, alla väldigt fina.

I mars började jag med gästbloggare här på bloggen, en varje månad och det var en höjdaridé! Min blogg läses nog framförallt av andra skrivande människor som vill känna gemenskap och hitta nya skrivtips, och som en skrivande person som är eller vill bli författare så är det naturligtvis intressant att veta hur andra gör och inte gör. Man måste inse att det handlar inte så mycket om rätt och fel – utan mer om att hitta en egen väg som funkar för en själv.

Här kan du läsa mer om alla mina gästbloggare: https://mariasforfattarblogg.com/mina-gastbloggare/

Min ettåriga heltidsutbildning Skrivarlinjen på Skrivarakademin i Stockholm (distans) avslutades i juni, och det kändes oerhört tomt för den utbildningen var hur kul som helst! På alla sätt.

Jag har skrivit färdigt min uppföljare till Den blomstertid nu kommer, har skickat till förlag … men vad det lett till är jag än så länge tyst om.

Jag har också skrivit två barnböcker detta året, men de ligger vilande och väntar på att jag ska hitta rätt förlag att skicka till. Jag har nämligen en tydlig tanke med de böckerna … men det kan jag inte heller dela med mig av i nuläget.

Jag för så smått diskussioner även om Den blomstertid nu kommer.

Kommer den att bli ljudbok? Kommer den att bli film?

Detta är än så länge bara tankar och idéer, men jag känner inte att allt måste ske på en gång.

Jag har lärt mig att släppa kontrollen och inse att det som sker det sker. Det är viktigt att hela tiden jobba framåt … men att vara beredd på att det dyker upp hinder eller sidospår. Så är det. I den här branschen finns inga självklarheter.

Jag försöker jobba hårt för det jag vill, men jag jobbar också hårt på att istället för att bli besviken för det som inte fungerar glädjas åt det som fungerar!

Jag jobbar vidare med min kriminalroman, den som utspelar sig i Skövde. Den är ju i princip färdigskriven, men nu är det detaljerna som jag jobbar med.

Slutredigeringen. Och framförallt researchen.

Och just researchen inför denna bok har verkligen fått mig att fundera över vad konstnärlig frihet som författare verkligen innebär och inte innebär.

Del av stadskarta över Skövde, en mycket viktig detalj för min bok.

Naturligtvis måste jag nämna Bokmässan i Göteborg också. detta året var jag med i Studiefrämjandets monter och erbjöd de som ville att testa på olika former av miniskrivkurser. Och Den blomstertid nu kommer fanns med till försäljning vid ett av bokborden i närheten. Och precis som förra året fick jag möjligheten att bli intervjuad av trevliga Kerstin Önnebo som har Skrivarpodden.

Detta året har också handlat mycket om samarbete. Som författare väljer jag att se andra författare som kollegor, och inte konkurrenter. För det första är det absolut en vinnande taktik- men framförallt blir det oerhört mycket roligare!

I oktober var det också dags för Skaraborgs bokmässa, och den ägde rum i Töreboda. Alltså, det var en mycket trevlig mässa där jag fick träffa många blivande läsare till min bok och också diskutera min bok med sådana som redan läst den.

Och på tal om samarbete – På Skaraborgs bokmässa bildades gruppen Skaraborgs Författarkvinnor, och det är en grupp som det förhoppningsvis kommer att hända saker runt längre fram. Håll ögonen öppna, jag kommer givetvis att skriva mer om den gruppen här på bloggen! För den som är intresserad av att gå med i gruppen så finns den på Facebook. 🙂

På bilderna nedan syns fyra av de författare som jag träffade för första gången på mässan, men det är också fyra författare som jag har förhoppning om att träffa fler gånger längre fram. 🙂

Från den första december till julafton körde jag en skrivtipskalender med ett nytt skrivtips varje dag här på bloggen. (För den som vill kolla i efterhand så är det bara att gå in på bloggarkiv och markera december 2018.)

Det händer mycket på ett år. När jag funderar över vad som bör vara med så kommer jag på mer och mer. Men här är i alla fall ett försök till en sammanfattning av mitt skrivår 2018.

Nu kör vi stenhårt mot 2019 tycker jag!

GOTT NYTT ÅR!!!

Här hittar du Skrivarpodden: http://skrivarpodden.libsyn.com/

(Fotografer till korten på denna sida är förutom jag själv bland annat Petronella Simonsbacka, Chatrin Carlsson och Tommy Sjölin.

Fotografer till gästbloggarna hittar ni i gästbloggarnas inlägg, i de fall gästbloggarna har angett fotograf. )

5 reaktioner till “Mitt skrivår 2018.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s