Nu är beslutet taget: Ska mitt kriminaldrama utspela sig i Stockholm eller Skövde? Svaret finns nedan.

 

Jag är djupt insyltad i min research / omskrivning  nu.

Jag har ställt en viktig fråga här på bloggen, och jag har också ställt den i olika grupper på Facebook.

Fråga: Var ska mitt kriminaldrama utspela sig? Stockholm eller Skövde?

Tanken var Stockholm, men när första utkastet var skrivet så dök plötsligt en ny tanke upp. All research ligger framför mig. Jag kan inte mycket om Stockholm, men jag hade tänkt åka dit och göra research på plats. Jag hade tänkt hitta platserna jag skrev om, kolla upp gatorna, bedöma avstånden. Den nya tanken som dök upp var: Ska jag tänka om och få boken att utspela sig i Skövde istället. Ska jag ändra mig så måste jag ändra mig exakt nu, när redigeringen väl är påbörjad kan jag inte ändra mig igen. Det finns för-och nackdelar med båda uppläggen.

Fördel Stockholm: Boken är gjord för att utspelas i en storstad, det är lättare att hitta alla olika platser jag skriver om och få dem som jag tänker mig eftersom det finns mer att välja på. Det är lättare för min förövare att hålla sig undan, jag vill ha stora polisresurser till mitt fall.

Nackdel Stockholm: Jag känner inte till Stockholm särskilt bra, Stockholm känns mer opersonligt.

Fördel Skövde: Jag är Skövdebo och känner till staden och dess olika delar. Jag känner också till alla ytterområden runtom. Det går säkert att få en betydligt personligare touch på en bok som utspelar sig här. Betydligt lättare att göra research, eftersom jag kan åka ut till ställena jag skriver om och kolla upp detaljer, även sådant jag upptäcker att jag vill kolla upp längre fram.

Nackdel Skövde: Jag måste tänka på ett annat sätt än jag hittills har gjort och skriva om en hel del, jag måste få berättelsen att passa in bättre i en stad av Skövdes storlek. Och risken finns förstås att folk känner sig utpekade.

***

Resultatet av min fråga gav ett tydligt svar: Nästan alla föredrog en bok som utspelade sig i Skövde.

Att Skövdebor föredrar det var ju ganska väntat, men även de allra flesta av de som inte var Skövdebor tyckte också att den skulle utspela sig i Skövde.

Så … Här sitter jag och undrar vad jag har gett mig in på.

Jag har kollat kartor, vägbeskrivningar och avstånd hela dagen. Och plötsligt växer de nya områdena i boken fram.

Det här är roligt, jätteroligt! 🙂

Frustrerande, visst, för jag får ju tänka om i mångt och mycket, men det är en häftig utmaning!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s