Mitt viktigaste tips till dig som vill bli författare.

 

Foto: Ola Hendberg. Alla bilder är från bokreleasen av ”Den blomstertid nu kommer.”

***

Igår hade jag tredje träffen på skrivarkursen jag är ledare för. Det är intressant att få ta del av att alla strävar mot samma mål: att utveckla sitt skrivande, men att alla har så väldigt olika sätt för att ta sig dit.

Och just det är något att ta fasta på tycker jag. Alla är vi olika.

Jag blir kontaktad av folk jag inte känner som vill ha råd om hur man blir författare. Jag har naturligtvis mycket att säga om den saken, men det finns inte någon hemlig formel som löser allt. Att skriva en bok handlar om hårt slit.

När jag träffar nya bekantskaper och de får reda på att jag är författare får jag oftast en massa följdfrågor. Framförallt är det två frågor jag får.

Den ena frågan är denna: Är det inte en fantastisk känsla att kunna hålla sin egen bok i handen, och veta att människor faktiskt läser den?

Svaret på det är: Jo, det är en fantastisk känsla!

Den andra frågan är: Har du något knep för att skriva en bok?

Svaret på den frågan är ju inte lika enkel. Det är klart jag har knep … massor av knep, men det är ju ingenting som går att sammanfatta i tre meningar.

Lyssna på ALLA råd du får från alla håll om hur du ska göra för att skriva en bok, men lär dig sålla. Jag skriver som bäst tidigt på morgonen, men jag skulle aldrig ge som råd att man ska skriva tidigt på morgonen. Utan rådet blir istället: Skriv när det funkar för dig! Om du skriver bäst på natten, så är det på natten du ska skriva.

Jag försöker skriva så mycket som möjligt av själva texten innan jag går in och kollar stavning och grammatik. Innan jag kollar gestaltning och jobbar med att få scenerna så levande som möjligt. Men om du är en person som måste ha ett kapitel språkligt perfekt innan du går vidare till nästa, då ska du ju inte göra som jag gör. Alla författare, och blivande författare måste hitta sitt eget sätt att skriva! Så detta är det viktigaste rådet: Gör det som funkar för DIG! 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s