Det här med research.

20181001_105346Foto: Maria Richardsson. (Bilden tagen på Bokmässan i Göteborg i samband med att polisen berättade vad som händer efter att ett brott har begåtts.)

***

För mig är researchen oerhört viktig. Jag vet att vissa författare slarvar med researchen men det gäller inte mig. Jag vill inte att någon ska reta sig på att ett polisingripande inte går till så som jag beskriver, eller att en tjej som mår väldigt psykiskt dåligt aldrig skulle bete sig på det sätt som jag skriver att hon gör.

Samtidigt finns det vissa saker man kan tänja på och vissa saker som man inte kan tänja på.

Det finns exempelvis regler för hur ett polisingripande går till, och vad poliserna ska säga i olika situationer. Jag kan inte hitta på att poliserna sätter in en person i fängelse direkt efter gripandet om det inte är så det går till. Det hade varit ett grovt faktafel.

När det däremot gäller tjejen som mår psykiskt dåligt så kan jag tänja mer. Och det kan jag av den enkla anledningen att alla som mår psykiskt dåligt beter sig inte på samma sätt. Det finns en större frihet här. Här kan jag tänja på gränserna och fundera över hur MIN karaktär skulle göra.

***

Jag har förstått att många författare börjar med researchen, eller kollar upp researchen efter varje stycke de skriver.

Så gör inte jag. Nej, jag skriver hela storyn först, skriver det så som jag vill ha det och SEDAN gör jag min research och ändrar alltså det som behöver ändras i sista redigeringen.

För mig är detta det bästa sättet. Vissa skulle nog hävda att det är bättre att kolla upp innan, eftersom man då inte behöver göra ändringar på slutet.

Under redigeringen ska man ju ändå göra ändra massor, så därför kan jag ändå ändra lite till i samband med det tänker jag. Orsaken till att jag inte vill göra researchkollen först är för att jag inte vill störa mitt flow.

Jag måste skriva orden när de vill komma ut!

För mig är det viktigt.

***

Så vilket sätt är det rätta? Att göra researchen innan eller efter?

Det som funkar bäst för dig är det som är rätt! Det finns inget rätt och fel som passar för alla. Lyssna på alla skrivråd du får, men behåll endast de DU vill gå efter! 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s