Gästbloggare: Tuvia Pollack.

Tuvia Pollack

Slutet på månaden innebär som vanligt att det är dags för månadens gästbloggare här på Marias Författarblogg. Nu i Augusti är det Tuvia Pollack som gästbloggar!

***

När jag var tonåring var mitt stora mål i livet att gifta mig, skaffa barn, få en utbildning och ett jobb jag trivs med. Sagt och gjort. Jag blev förälskad när jag var 18, gift innan min 21-årsdag, fyrabarnspappa vid 28 års ålder, och blev anställd på ett jobb jag vill stanna på när jag var 26. När jag kort efter min 34-årsdag också fick min fil.kand i ekonomi efter att ha pluggat deltid på distans i nio år parallellt med arbete och familj, så kändes det som ”Jaha… nu då?”

Svaret blev att skriva.

Följdfrågan blev genast – på vilket språk?

Jag utvandrade från Sverige till Israel när jag var 13 år. Tack vare bokläsande och internet har min svenska fortfarande modersmålstatus, men jag har faktiskt inte studerat på svenska sedan jag gick i sexan. Alla mina högre studier var på hebreiska. Men nej… jag kan inte skriva skönlitterärt på hebreiska för det. Inte engelska heller. Mina barn har hebreiska som modersmål, men själv sitter jag oförbätterligt fast i språket jag växte upp med som barn.

Det blev svenska. Modersmålet. Jag undrar hur andra gör som bytt land mitt i livet. Försöker de skriva på det nya språket, eller skriver de på sitt modersmål och försöker sälja in sig i sitt gamla land? Jag valde det senare. För jag är en mycket svensk israel. Eller så kanske jag är en mycket israelisk svensk. Jag är osäker.

Som övertygad kristen (eller messiansk jude, för de som föredrar den termen) har jag i hela mitt liv kämpat med min identitet som både jude och kristen. Att vara en kristen jude (eller judisk kristen…?) är nästan mer motsägelsefullt än att vara både svensk och israel. Men varför är det så? Jesus och de första lärjungarna var ju judar. Jag tycker själv att jag förstår Nya Testamentet bättre sedan jag flyttade hit och vet hur landet och kulturen ser ut.

Så varför är det så motsägelsefullt idag? Svaret finns bland de allra första kristna, och utvecklingen under de århundradena som kom efter. Hur uppkom den första kristna antisemitismen? Fanns det judisk antikristenism? Jag började fantisera. När och hur började kristendomen räknas som en separat religion från judendomen, och varför? Hur kan livet ha varit för de allra tidigaste judiska kristna?

År 70 e.kr, bara fyrtio år efter Jesus, var det ett stort krig som slutade med att templet i Jerusalem brändes ner av romarna. De som var små barn på Jesu tid borde ha varit runt femtio år vid den här tiden. Romarna Jesus mötte kunde ha barnbarn som stred på den romerska sidan i kriget.

Jag började skriva en historisk fiktion om just den tiden. Det finns romerska källor, kristna källor, judiska källor. Ibland stämmer de överens, ibland inte. Ibland är det uppenbart att det är påhittade legender. Ju mer jag letade desto mer intressant stoff hittade jag. Jag åkte och besökte en del platser där min bok utspelar sig. Ruinerna av Magdala vid Genessarets sjö, ruinerna av kung Herodes Agrippas palats i Banias, ruinerna av Gamla på golanhöjderna. Jag besteg till och med berget Arbel med en vän, för att leva mig in i hur mina karaktärer måste ha upplevt det.

Det blev en roman med krig och blod, förbjuden kärlek, mystiska försvunna bokrullar, en hel del övernaturliga element, och en massa religion. På sätt och vis svarar den på frågan ”vad hände när Bibeln tog slut?”

Det tog ett år att skriva första utkastet, och ännu ett år att redigera och utveckla efter att ha låtit testläsare och en lektör säga sitt. Tyvärr blev den alldeles för lång. Det visade sig vara svårt att få ett förlag att nappa på en 500 sidor lång roman av en debutant. Så jag delade upp den i två volymer. Plötsligt kan jag säga att jag skrivit två böcker…! Jag fortsätter försöka övertyga kristna förlag att satsa på mig. Samtidigt jobbar jag också på att översätta vissa delar till engelska och se om jag kan övertyga en amerikansk agent att översätta. Den kristna amerikanska marknaden är mycket större än den svenska.

Det nuvarande arbetsnamnet på mitt manus är ”Hoppet i Magdalas ruiner”. Efter att den delades upp i två böcker så blev det ”Hoppet i Magdalas ruiner del 1 – Bokrullen göms”, och ”Hoppet i Magdalas ruiner del 2 – Den försvunna bokrullen”.

Samtidigt har jag börjat skriva min andra bok. Det är en uppföljare som utspelar sig en generation senare, mellan 110 till 150 e.kr. En mycket fascinerande tidsepok i både kristen och judisk historia. Jag använde månader till att forska och läsa in mig på Bar Kochba kriget 130 e.kr. Jag läste på om rabbi Akivas förändringar som formade dagens judendom, och hans kontakt med de kristna. Jag lärde mig om kyrkofäderna Ignatius, Polycarp och Justinus martyren. Jag vill gå vidare.

Mitt mål är att fortsätta på det här sättet ända in i nutid. En tvåtusen år lång släktkrönika. Varje bok ska vara fristående. Varje bok ska ha helt olika huvudpersoner. Jag är bara 36, jag kan fortsätta med det här in i 80-årsåldern. Tvåtusen år av relationer mellan de abrahamitiska religionerna. Jag vill skriva om allt det som folk inte känner till. Om den judiska biskopen i Jerusalem på 1800-talet. Om de kristna bland de medeltida mongolerna. Om de kinesiska synagogorna från 1100-talet. Om de judiska piraterna i Karibien. Om de judiska riddarna under medeltiden. Jag vill skriva om inkvisationer och förintelse, men också om kärlek och renässanskonst. Jag vill ha med jultomtar och korståg, klassiska kompositörer och upploppsmakare. Jag vill ta upp Maimonides, kristen sionism, Balfourdeklarationen, Spinoza, Herzl, Montefiore, Rothschild och kibbutzrörelsen. Jag vill ha med allt. Jag har ett livsverk att ta itu med. Jag behöver bara hitta ett förlag som tror på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s