Säljer man alltid mycket på en boksignering? Svar: Nej!

FB_IMG_1531047282118Bild från boksigneringen igår på mysiga Café Visthuset i Töreboda.❤ Foto: Maria Karlsson

Hur många böcker man säljer på en boksignering går inte att förutse. Men när man ska ha en boksignering så måste man ändå ta med sig många böcker. Ifall.

Stora, kända författare säljer säkert massor av böcker på alla sina signeringar, men som relativt okänd författare är det svårt. Man får vara beredd på att kanske bara sälja en bok, två böcker eller att inte sälja några böcker alls.

”Men herregud, VARFÖR gör man det då? Borde man inte sluta åka runt på signeringar i det läget?”

Ställer man den frågan till en författare så kan man få olika svar. Man kan få svaret ”Jo”, man kan få svaret ”Nej” och man kan framförallt få många betydligt mer utförliga svar.

Självklart är huvudsyftet att sälja böcker. MEN det finns fler syften som man inte får glömma bort. I mångt och mycket handlar det om att synas, att få folk att hitta till boken och att skapa en nyfikenhet kring den, att tänka att en signering kan leda till att folk köper boken längre fram. För så är det.

När folk man inte känner bläddrar i boken är mycket vunnet. Och de diskuterar innehållet. De vill veta varför jag skrev den  Hur jag tänkte. Och så säger de ”Det låter som en intressant bok, verkligen.” En del köper boken i det läget. Men en del gör det inte … Men det betyder inte att de inte kommer att köpa boken längre fram.

Nästa gång de söker bland böcker på Adlibris eller Bokus och ser boken så minns de vad den handlade om, och då kanske de helt plötsligt beställer den.

Varje gång jag har haft en signering har jag fått nya betydelsefulla kontakter. Och varje gång har jag fått fler läsare på bloggen. Och fler som funderar över om ”Den blomstertid nu kommer” kan vara värd att köpa. Allt kan inte mätas i pengar. I så fall skulle bara de allra kändaste författarna fortsätta skriva.

Även när man fått boken utgiven handlar det om att inte ge upp. Att tränga igenom. Att fortsätta skriva, att fortsätta hoppas på att en dag … En dag kanske man är en av de där stora författarna som tjänar massor av pengar på sitt författarskap. Vägen är lång dit, men jag har satt på mig ett par bekväma skor så jag kan gå lääääänge!

2 reaktioner till “Säljer man alltid mycket på en boksignering? Svar: Nej!

 1. Med din inställning och ditt ”jävlar anamma” så kommer du att bli än mer framgångsrik. Fortsätt att gå och tänk på att det även finns plåster mot skoskav.

  Gillad av 2 personer

  1. Tack för din uppmuntran! Precis, det är bara att fortsätta att gå. Och det där med plåster mot skoskav är en nog så viktig poäng i sammanhanget.
   Din kommentar exempelvis, den är ett fint exempel på ett effektivt skoskavsplåster. För man ska aldrig underskatta vikten av uppmuntran. Jag får ständigt uppmuntran från olika håll, det är klart att det gör att skavet inte blir lika tydligt! ❤

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s