Tankar om bokomslag.

20171010_121854Innan boken blir antagen på förlag OM den blir antagen så har man naturligtvis tankar om hur boken ska bli. Att man har egna funderingar och tankar kring omslaget är en självklarhet.

Utseendet på boken är MYCKET viktigt, en del väljer ju faktiskt vilken bok de ska köpa mycket efter hur den ser ut. Och omslaget är ju det som ska presentera innehållet. Omslaget får vara med på i princip alla bilder som handlar om boken, så det är klart att det är viktigt.

När min bok blev antagen till förlag fick jag komma med förslag på hur jag tyckte att omslaget skulle se ut. Så det gjorde jag. Men vi tänkte VÄLDIGT olika. Efter ett tag fick jag ett färdigt omslagsförslag. Jag var livrädd för att titta på den bifogade bilden i mailet, men det var ju inget annat att göra än att klicka upp den och hoppas på det bästa.

Jag ska vara ärlig nu. Min första reaktion var en oerhörd besvikelse. Bilderna på omslaget betydde inget för mig just då, eftersom det inte alls var som jag hade tänkt mig.

Det första förslaget var i någon slags gammelrosa nyans. Och jag gillade inte typsnittet på texten, det var inte alls bra. Så jag bad om ett annat färgförslag och en tydligare text. Orsaken till att jag ville ha ett annat färgförslag är att jag verkligen hade svårt för färgen rosa.

Så kom det ett nytt förslag, med en tydligare text. I princip det omslaget som boken har nu. Och det jag kände var besvikelse igen … Neeeej, ytterligare en variant på rosa, herregud …

Så gick tiden. Färgen är magenta och ibland ser den rödaktig ut, ibland mer cerise. Och bilderna på omslaget som jag från början inte var så förtjust i växte. Till slut frågade jag förlaget om det fanns möjlighet att prova en grön nyans. Min absoluta favoritfärg är blå, men jag såg framför mig att ett grönt omslag nog skulle vara vackert.

Så vi testade med olika gröna nyanser, och då märkte jag något mycket märkligt. Det märkliga var att jag tyckte att magentaomslaget var så mycket bättre. De gröna nyanserna drog ner utseendet på boken! Jättekonstigt och oväntat, men så upplevde jag det.

När jag till slut sa ”ja” till magentaförslaget kände jag att just den färgen verkligen lyfter boken. Och vad bilderna beträffar så växte de mer och mer tills de till slut växte in i mitt hjärta. Jag älskar mitt omslag nu! Både omslagsfärgen, den fina silvertexten och alla bilder som symboliserar handlingen i boken på ett sådant fint sätt! Så det kan bli … ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s