Research är ett sätt att upptäcka nya saker!

exam_papersEn sak som är väldigt viktig när man vill skriva så bra som möjligt är trovärdigheten. Saker man skriver om måste stämma. Man kan inte gissa sig till hur det går till på en polisstation eller på en sjukhusavdelning om man inte vet. Man måste ta reda på fakta. Lättaste sättet är då att fråga en expert i ämnet. Ibland kan det räcka med att kolla upp information på internet, men då kan det vara bra att dubbelkolla. Vissa saker kan man behöva testa själv. Och ibland kan man behöva någon till hjälp. Eftersom jag är gift så har min man fått hjälpa mig med en del research.

Här nedan kommer tre researchsituationer där han har hjälpt mig. Det finns naturligtvis fler!

1. Prova att ha någon som sätter sig på dig så att du ser om du verkligen kan se det du skriver att person A ser när person B sitter på honom.

När min man kom hem stressad från jobbet en av dagarna innan jul hälsade jag honom med orden: ”Jag ska börja med maten alldeles strax, men jag skulle vilja att du sätter dig på mig lite först, jag måste kolla upp en grej.” Han tog av sig skor och ytterjacka och satte sig sedan snällt på sin fru och jag fick svaren jag behövde för att komma vidare i berättelsen.

2. Beskriv och gestalta så detaljerat som möjligt hur person A får ut person B ur fönstret.

Till saken hör att person B vid tillfället är närmast medvetslös. Jag fick låtsas vara medvetslös och min man testade om det var lättast att få ut mig med huvudet eller benen först genom fönstret. Ett tips är att testa detta med en tom fönsterbräda och vara beredd på att den som spelar medvetslös kan få lite ont. Och att man kanske inte bör testa detta precis framför grannarna …

3. När person A har sparkat person B i magen, och person B lägger sig i fosterställning, var exakt kommer nästa spark att träffa då?

Här har jag tre tips:

1.) Sparka inte hårt. Då finns det risk att mannen inte uppskattar researchen och kanske inte hjälper dig nästa gång.

2.) Samma som ovan – Inte precis framför grannarna.

3.) Ha en förklaring klar om barnen kommer in och frågar varför mamma sparkar pappa i magen!

 

 

4 reaktioner till “Research är ett sätt att upptäcka nya saker!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s