Att ha koll på det man inte har koll på.

Jag överdriver inte när jag säger att allt förändrades när jag blev författare. För det var verkligen så.

En del av den där förändringen handlade om mitt eget sätt att se på mig själv, att tydliggöra mina styrkor och mina svagheter för mig själv.

När jag debuterade som författare gjorde jag någon slags deal med mig själv att sluta bry mig om att försöka få allas gillande. Jag insåg på en gång att om jag skulle vara författare behövde jag kunna hantera exempelvis dåliga recensioner.

Men jag bestämde mig också för att hela tiden försöka utvecklas som författare, och för att göra det var jag tvungen att utmana mig själv.

De två första böckerna var för målgruppen unga vuxna, och de böckerna handlar om psykisk ohälsa i tonåren, vilket är ett ämne jag har lätt att relatera till.

Men det här med att skriva deckare… Om riktigt polisarbete visste jag inte särskilt mycket.

Jag insåg att för att skriva deckare skulle jag bli tvungen att lära mig hur polisarbete gick till, inte bara lära mig det utan också förstå det.

För varje deckare jag har skrivit har researchen när det gäller polisarbetet varit mer omfattande än i boken innan. Ju mer jag lär mig (för jag lär ju mig på köpet) desto mer detaljer hittar jag som behöver kollas upp, och automatiskt ställer jag nog högre krav på mig själv för varje bok eftersom jag tänker att boken måste bli minst lika bra som boken innan.

När man skriver en deckare är förstås det allra viktigaste att man har en riktigt bra poliskontakt, och det har jag!

Men hur gör man då för att göra research i ett ämne man inte är insatt i?

Visst handlar det mycket om att googla och att söka information på nätet, men allra mest handlar det om att ha bra kontakter, kontakter som har stenkoll på det jag inte har stenkoll på.

Man behöver många olika kontakter när man skriver en bok, kontakter som styrs av handlingen i boken.

Research är jobbigt på ett sätt (inte roligt när man måste skriva om, för det krävs ju ibland), men det blir också så att jag ofta utvecklar någon slags vänskap med många av mina researchkontakter + att jag faktiskt får massa ny kunskap på köpet. Och det är rätt coolt! 😀

Foto av lil artsy pu00e5 Pexels.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s