Om lördagens bokmässa i Jönköping

Då har det återigen varit en helg som utställare på en bokmässa, i lördags var det nämligen dags för SmåLits bokmässa i Jönköping.

Så här såg mitt bord ut.

SmåLit är en av de bokmässor jag har mest erfarenhet ifrån, det här var fjärde gången jag deltog.

Det finns framförallt två saker som gör att jag älskar att vara med på bokmässor.

För det första är det kontakten med alla dem som besöker mässan, att få direktkontakt med människor som blir nyfikna på mina böcker, som ställer frågor om vad det är som särskiljer mina deckare från andras, som vill veta mer om karaktärerna i mina böcker eller som vill breda ut sig i resonemang kring hierarkin i skolans värld och begreppet ”Var allt verkligen bättre förr?”

En del kommer förbi och säger att de lyssnat på mina böcker och vill diskutera någon detalj i storyn, en del säger att de brukar läsa min blogg och en del vill veta hur skrivprocessen går till. Och en del vill köpa en signerad bok.

För det andra är det kontakten med alla de andra författarna som är med på mässan. Som författare är man ensam i de flesta delar av bokprocessen, så just det här att få prata med andra om just författarlivet och allt som rör vår arbetssituation är guld värt.

När jag var med på SmåLit för första gången i februari 2018 kommer jag ihåg att jag undrade hur man lärde känna andra författare.

Det kryllade ju av dem på mässan, men hur lär man känna dem?

Jag känner idag många författare, en del har blivit nära vänner och en del känner jag mer ytligt – och ett av de allra bästa sätten att lära känna andra författare är just att vara med på mässor och event liknande detta. För varje mässa jag är med på lär jag känna nya författare. (Ett annat bra tips för att lära känna andra författare är att hänga på sociala medier i särskilda författargrupper.)

Det blir ju automatiskt så att man pratar med dem som man blir placerad bredvid. Denna gång blev jag placerad mellan Hanna Landahl (https://www.hannalandahl.se/) och Camilla Dahlson (Camilla Dahlson – Författare.)

Hanna Landahl känner jag sedan tidigare eftersom vi båda är författare från Skaraborg (jag från Skövde och hon från Falköping) och vi har varit med på en del gemensamma event, men nu när vi stod bredvid varandra fick vi chansen att prata lite mer ingående.

Camilla Dahlson hamnade jag bredvid även förra gången på SmåLit, och då pratade vi lite med varandra, och denna gången blev det lite mer. Kul!

Här en bild på mig och Hanna Landahl från lördagens mässa. De två bilderna i detta inlägg är för övrigt fotade av min vän/kollega Annette Brandelid (Word from Hjo – Hem.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s