Kan du försörja dig på författarskapet än?

Den frågan: ”Kan du försörja dig på författarskapet än?” är en fråga som ständigt dyker upp. En del tar till och med för givet att jag gör det, eftersom jag släppt fem böcker som finns som både pappersböcker, ljudböcker och e-böcker. Men det där att författare skulle tjäna mycket pengar stämmer verkligen inte. De allra flesta författare tjänar väldigt lite på sitt författarskap i förhållande till tiden de lägger ner på skrivandet, och jag är en av dem.

Det finns ett fåtal av alla författare som kan försörja sig på sitt författarskap, som till och med tjänar väldigt mycket pengar på det, men de är ganska lätträknade. Däremot kommer jag förstås närmare mitt mål, att kunna försörja mig på detta, för varje bok jag skriver.

Man får en summa här och där – det där med regelbunden månadslön finns inte. Det kommer in en viss summa när en av mina böcker antas av förlag, (förskottsroyalty), och sedan betalas det ut en viss summa en gång om året när royaltyn kommer. Men pengar betalas bara ut om man når över förskottsroyaltyn vilket kan ta sin tid.

Många författare får större delen av sin inkomst från bokade föreläsningar av olika slag samt stipendium. Jag har insett med tiden att en viktig del av författarskapet är att ha koll på vilka stipendium som kan sökas och att göra det.

En del författare kan tjäna mycket på stipendium … medan en del söker i princip alla stipendium som finns utan att någonsin få något.

Att vara författare är aldrig rättvist, så är det. Det finns liksom inga garantier för någonting.

Mina böcker hittar stadigt fler läsare, fler lyssnare, vilket känns fantastiskt. Men vad det kommer göra för summan i min nästa royalty har jag egentligen ingen aning om just nu. Så även om jag lägger ner heltid på att skriva så måste jag ha andra jobb vid sidan av.

I min firma får jag in en del, det blir en liten summa emellanåt eftersom jag då och då får in bokningar som lektör eller skrivarcoach av olika slag. Ibland blir jag inbokad att leda olika workshops. Men jag jobbar också extra som demonstratör för två olika företag: Brand Impact och Lovisebergs Råsaft. Båda företagen är roliga att jobba för och går bra att kombinera med författarskapet.

Så idag och i morgon exempelvis sadlar jag om – från författare till demonstratör, och jag ser fram emot mitt uppdrag!

När jag demar, är det produkten jag demar just då som ligger i fokus, inte mina böcker.

Så – jag går från att ha varit författare på bokmässa i lördags till att vara demonstratör för en helt annan produkt idag!

Ser fram emot dagen. 🙂

Foto: Petronella Simonsbacka. En bild från en mini-workshop/skrivarkurs jag höll på bokmässan i Göteborg i Studiefrämjandets regi för några år sedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s