Många undrar vilken typ av uppdrag jag får i min firma

Sedan två år tillbaka har jag egen firma, Marias Författartjänst. Det jag i huvudsak jobbar med är mitt egna skrivande, men det roliga är att hittills har firman rullat på rätt bra, med jämna mellanrum hör folk av sig och vill ha hjälp med olika saker.

Vad är det då man kan få hjälp med?

Man kan få hjälp med det mesta som har med skrivande att göra. Jag kallar mig för skrivarcoach, och som det coachar jag mina kunder med just den hjälpen som efterfrågas. Det kan vara att man vill ha textrespons, att man vill ha hjälp med att skriva ner något man har i huvudet men inte själv kan formulera, eller att man behöver inspiration för att antingen komma igång med sitt skrivande eller för att fortsätta med det.

Man kan boka mig via firman om man vill ha en föreläsning om antingen mitt författarskap eller en inspirationsföreläsning för att komma igång/fortsätta med sitt skrivande. Jag gör också workshops efter önskemål.

Ibland handlar det om lektörsläsning. Att ta sig an ett manus som lektör är ett omfattande arbete, ett arbete som kräver stort engagemang och mycket tid av mig. Men det är också roligt, och leder ofta till en personlig relation mellan mig och den som har skrivit manuset. Som lektör tittar jag på bokens handling och bokens stil. Listar upp textens styrkor och textens svagheter. Jag går igenom manusets karaktärer, om de känns trovärdiga, och jag tittar på saker som gestaltning, perspektiv och om det finns logiska luckor.

Jag skriver kommentarer direkt i manuset, samt en sammanfattning på minst 5 A4-sidor. Den här sammanfattningen innehåller förslag på förbättringar, och tanken är ju att det jag skriver ska sporra författaren till att kunna ta till sig manuset igen, att få idéer till hur han eller hon ska skriva om. För det handlar ju oftast just om att skriva om. Ibland också om att stryka text, och ibland också om att lägga till text. Man skickar ju inte ett manus till lektör för att få höra att allt redan är perfekt, utan för att få inspiration till hur man ska vässa manuset. Först när ett manus är fullvässat är det färdigt.

Måste man skicka sitt manus till en lektör?

Man måste förstås ingenting, har du skrivit ett manus är det du som bestämmer över det. Men om du blir refuserad av förlagen trots att du tycker att du har gjort allt du kunnat, och om du vill ge ditt manus en chans till, då tycker jag det är läge för lektör. Som debutant är det extra viktigt att använda sig av en lektör. Jag har lärt mig oerhört mycket på varje bok jag har gett ut, men när det gäller den första boken så var det först efter att jag hade skickat den till lektör som jag förstod VAD jag skulle göra med manuset för att få det bättre. Jag såg mitt manus som klart, men det var inte alls så.

Här kommer några citat från nöjda kunder:

”Jag har fått tillbaka mitt manus nu, vilken glädje och kreativitet jag känner. Jag är mycket nöjd och glad med de förslag och påpekanden jag fått för att kunna gå vidare. Tack Maria för ett jättebra arbete!”

”Mitt varma tack till dig för all din hjälp och uppmuntran.”

”Tack till vår fantastiska lektör för ditt upplyftande och proffsiga utlåtande!”

”Ditt arbete är helt perfekt, matnyttigt, och jag har fått flera goda infallsvinklar.”

Nyligen fick jag ett fint mejl från två personer som anlitat mig som lektör, kolla in de fina orden:

”Som debuterande författare är den första kontakten med lektör så oerhört viktig. Med pricksäkra frågor och god struktur har Maria guidat oss fram i att utveckla vårt bokmanus i fler steg. Hon är både peppande och proffsig. Lika effektiv som kvalitetsmedveten. Förbättringsförslagen har varit konkreta och till stor hjälp samtidigt som motivationen i skrivandet hållits i topp. Tack och vi ser fram emot ett fortsatt samarbete!”

/Paula och Mats Törnvall

Här hittar du mer info om mina skrivartjänster: Marias Författartjänst – Maria Richardsson (mariasforfattarblogg.com)

Och här är min sida på Författarcentrum: Maria Richardsson – Författarcentrum (forfattarcentrum.se)

Hm. Inser att det är läge att uppdatera dessa två sidor lite, fixar till det inom den närmsta tiden. 🙂

*

Foto på denna sida: (de som inte fotografens namn står på): Chatrin Carlsson, Petronella Simonsbacka, privat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s