Månadens gästbloggare: Stephan Mangold.

  Fotograf: Marie de Verdier

Ytterligare en månad har gått, och vi befinner oss just nu i det allra sista av augusti 2021. Månadens gästbloggare heter Stephan Mangold. När jag söker på Stephan Mangold ser jag att han har en bakgrund som civilingenjör, uppfinnare och utvecklingschef, och att han har arbetat för att öka de ungas intresse för naturvetenskap och teknik. Boken han har skrivit heter ”Vad väger en tanke?” och den boken ska göra kvantteori mer begripligt. Varför tänker vi egentligen som vi gör? Den frågan får man tydligen också svar på om man läser boken.

Här kommer Stephans text:

Jag känner mig mycket hedrad att jag blivit inbjuden att delta i Marias Författarblogg i augusti i år då jag denna månad fyller 70 år. Min debutbok är ingen roman utan en populärvetenskaplig bok om den ”nya” fysiken i det holistiska paradigmet som vi nu lever i.

Då jag grundade Experimentum 1994, ett vetenskapscenter i Nääs Fabriker, Tollered några mil norr om Göteborg, blev jag tillfrågad av Ann Marie Israelsson att skriva en fysikbok. Hon var då föreståndare för vetenskapscentret Teknikens Hus i Luleå och de olika vetenskapscentra runt om i Sverige brukade träffas årligen. Jag var mycket tveksam eftersom det redan finns så många fysikböcker.

”Nej, du skall skriva en ny och helt unik fysikbok”, svarade hon.

Åren gick och jag värkte på idén.

2018 blev jag pensionär men vaknade ändå runt sextiden varje morgon. Då tänkte jag: Varför inte börja skriva på boken, nu med kristallklar hjärna ett par timmar tills min fru vaknar, och sedan äta frukost tillsammans?

Efter cirka nio månader var bokmanuset klart. Men tro inte att jobbet är gjort för att du har färdigställt första utkastet. Du har bara gjort 20% av arbetet.

Jag skickade in manuset till ett förlag och blev refuserad med uppmaningen att anlita en lektör. Min fru sa att jag inte skulle deppa ihop utan använda mig av Författarcentrum Västs lektörstjänst. Lektören gav mig ett mycket gott omdöme och gav mig råd om strukturen för boken samt en hel del andra goda råd. Jag skrev om manuset och 2019 besökte jag bokmässan i Göteborg. Innan dess hade jag letat fram drygt 20 olika förlag som kunde tänkas publicera en mer vetenskaplig bok. Torsdagen ägnades åt att besöka de olika förlagen. På fredagen hade jag valt ut fyra tänkbara förlag och fastnade till sist för Hoi förlag, ett hybridförlag där man själv måste satsa en slant och ganska mycket tid för att samarbeta med mycket duktiga och professionella människor. Det finns flera fördelar med hybridförlag gentemot traditionella förlag: författaren får vara med och styra hela processen och får behålla en betydligt större del av vinsten.

Kunskapshuset förlag, som ingår i Hoi-koncernen, ville göra en lektörsvända till med sin egen lektör. Där ströks större delen av matematiken som lades i olika appendix som den intresserade läsaren kunde gosa sig i, samt en hel del annat som avgjort förbättrade manuset. Sedan kom redaktören. Det blev många vändor och mycket strykningar, för att slippa bränna ”kretsarna” i läsarens hjärna.  Mina självbiografiska texter varvades på ett utmärkt sätt med de vetenskapliga texterna.

Den 29 januari i år fick jag slutligen den tryckta boken i min hand. Ytterligare 40% av arbetet var nu gjort. Återstår nu 40% för marknadsföring. Proportionerna stämmer väl med mina erfarenheter av projekt från yrkesverksamma år som ingenjör, uppfinnare och projektledare.

Glädjen var stor fredagen den 29 januari 2021.

Den populärvetenskapliga boken inleder med paradigmer vars gemensamma mönster styr vårt tänkande och exemplifieras med tre olika paradigmer genom ett årtusende där vi människor har tänkt på olika sätt om vår verklighet. I det holistiska paradigmet, där vi nu lever, genomgår vi tre stora paradigmskiften som handlar om kaosteori, relativitetsteori, och kvantteori. De återges och förklaras med ett bildspråk i min bok, i stort sett utan matematik. I det avslutande kapitlet görs en filosofisk betraktelse av verkligheten med sju olika filosofiska kartor.

De sju olika filosofiska kartorna lagd av författaren i en korridor i sommarstugan i Norsesund. Oktagonen i mitten av varje karta är jaget.

Boken är tillägnad dig och din nyfikenhet och jag hoppas att du får en fin och lärorik läsupplevelse.

Du hittar boken bl.a. här: https://shop.hoi.se/vad-vager-en-tanke-det-holistiska-paradigmet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s