Fokus på detaljer.

Att skriva en bok är en låååååång process.

Jag lär sig mer för varje bok jag skriver, och det är något jag tycker är viktigt att ha som målsättning.

Nu när jag håller på med min femte roman vet jag hur det går till.

Jag är i slutfasen av redigeringen nu, och jag vet att vissa tycker att den här delen av bokskrivandet är den värsta, och det är jobbigt emellanåt. Men då brukar jag fokusera på att ju mer jag anstränger mig i den här fasen, desto bättre blir boken i slutändan.

En dåligt redigerad bok är inte till glädje för någon!

Fokus just nu är bland annat polisarbetet.

Har jag beskrivit polisarbetet på ett sätt som skulle kunna stämma med verkligheten, eller behöver jag skriva om?

Ett annat fokus är miljöbeskrivningarna. Boken utspelar sig i Skövde med omnejd, och jag åker runt i bygden och kollar så att mina beskrivningar stämmer. Det är viktigt, för ofta hittar jag saker som krånglar till det. Igår exempelvis, när jag åkte runt såg jag ett högt staket på ett ställe som jag inte alls hade tänkt på. Och det staketet ställer till det lite för Lena Borell, och nu måste jag fundera över hur jag ska lösa detta på bästa sätt.

Med andra ord: Det är detaljer som gäller nu.

Detaljer i polisarbetet, detaljer i miljöbeskrivningarna. Men också med allt annat som har med boken att göra.

Om karaktär 1 suckar tre gånger i samma scen blir det lite överdrivet. Såvida det inte finns en poäng i att han gör just det …

Jag läser alla repliker högt för mig själv för att höra hur det låter. Pratar karaktär 2 verkligen på det här sättet?

Vilken ordföljd bör det vara här?

Är det verkligen realistiskt att karaktär 3 reagerar på det sättet som jag har beskrivit eller är det en överreaktion?

Finns det något jag kan göra för att få karaktär 4:s beteende den där natten mer begripligt?

Foto av Lisa pu00e5 Pexels.com

En tanke på “Fokus på detaljer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s