Recension: Bränn alla mina brev av Alex Schulman

Bränn alla mina brev (ljudbok)

Recension

Bränn alla mina brev av Alex Schulman

Alltså, jag är ju inte direkt först på den här boken.

Den släpptes 2018, och många, många har läst och många, många har lyssnat. Kanske var jag inte redo för Alex Schulman och hans böcker förrän nu, 2021.

Plötsligt kände jag bara att jag var nyfiken på hans skrivande och gav mig på Glöm mig, boken om hans mamma och hennes alkoholism som släpptes 2016 och är fantastisk. Men nu ska det inte handla om den boken, utan om boken jag läste (lyssnade på) efter det. Det ska handla om Bränn alla mina brev. Den var nämligen också fantastisk. Bara ännu mer.

Först och främst vill jag berätta att det var väldigt länge sedan nu. Länge sedan jag kände så här. Som om jag bara vill ha mer och mer, som om jag blir totalt uppslukad och fullständigt fast. Men nu har det hänt.

Det är någonting med Alex Schulmans sätt att skriva som verkligen tilltalar mig, men när jag funderar på exakt vad det är så kan jag inte definiera det, men det finns där. Det finns där genom hela boken, i alla tre historier, alla tre tidsperspektiv som berättas, målas upp och vävs ihop.

Boken börjar med att Alex Schulman själv, berättarjaget i boken, har kommit till en punkt där hans vrede riskerar att göra så att han förlorar sin familj.

Den där vreden han bär på, var kommer den ifrån?

Alex vet att den där vreden är nedärvd i generationer. Hans mamma bar på den och hans morfar, den kände författaren Sven Stolpe, bar på den. Alex vill söka roten till den där vreden, och därför vill han ta reda på ALLT om sin morfar.

Vem var han egentligen, och varför var han så elak och nedlåtande mot sin fru Karin Stolpe?

Sanningen visar sig vara både fascinerande, förskräcklig och skrämmande.

Sanningen visar sig vara en hemlighet som aldrig någonsin fick berättas.  

Bränn alla mina brev är också en kärlekshistoria, så ömsint, vacker och omöjlig att det gör ont att läsa. Alex Shulman är själv uppläsare till boken, och han läser den alldeles förträffligt.

Boken visar att verkligheten, som så många gånger, verkligen överträffar dikten.

Den här boken får utan tvekan högsta betyg av mig.

Bränn alla mina brev är gripande, välskriven, intressant, berörande och skakande.

En bok man aldrig glömmer. Inte jag i alla fall.

4 reaktioner till “Recension: Bränn alla mina brev av Alex Schulman

 1. Skickat från min iPhone
  Nu läser jag Gryningsdåd och kan inte sluta. Så spännande! Men ruskig! Har du börjat på någon ny?
  Jag kanske får läsa Alex Schulman bok om hans mamma. Nu blev jag intresserad!
  Kram🤗

  Gillad av 2 personer

 2. Jag kan bara hålla med dig. Detta är en av de bästa böckerna jag läst och kunde inte sluta när jag väl börjat. Alex Schulman lyckas trollbinda mig från första till sista sidan och jag har fortsatt läsa hans böcker som är otroligt bra. Besökte även Sigtunastifelsen i somras och det var precis som jag sett det framför mig under läsningen. Väl värt ett besök då de även har en fantastisk frukostbuffe och god mat i övrigt. Kram

  Gillad av 1 person

 3. Jag blev också nyfiken på att åka till Sigtunastftelsen, man blir ju verkligen det när man har läst boken. Kul att läsa att du faktiskt åkte dit. Frukostbuff’e på hotell känns som en riktig dröm just nu i Corona-tider. Jag älskar frukostbuff’e!!! ❤️

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s