När får man kalla sig för författare?

Detta är en fråga som verkligen engagerar många skrivande människor. Jag är medlem i olika författargrupper på Facebook, och denna fråga debatteras ständigt. Ett inlägg om detta ämne får alltid massor av svar och svaren skiljer sig verkligen åt.

Det finns inget enkelt svar på frågan eftersom författare inte är en skyddad titel. En del väljer att kalla sig författare så fort de har i tankarna att skriva en bok. Men det finns också de som har släppt tio-talet böcker (eller fler) som ändå tycker det känns fel att kalla sig författare.

Många håller sig till Sveriges Författarförbunds kriterier. Så här kan man läsa på deras hemsida:

Sveriges Författarförbunds stadgar reglerar att ”Den som offentliggjort två verk av konstnärligt eller vetenskapligt värde skall anses vara berättigad till medlemskap”.
Med två publicerade verk gör den sökande gällande att det inte rör sig om en engångsföreteelse, utan om en påbörjad litterär verksamhet.

Om du är utgiven på traditionella, etablerade förlag, som utför en redaktionell behandling av texten enligt god förlagspraxis och tar hänsyn till goda branschvillkor, kan du bli invald när som helst under året. 

Om du är utgiven på oetablerat förlag, så kallat hybridförlag, är egenutgivare eller på annat sätt själv bekostat utgivningen så kommer vi att begära in dina verk för bedömning.

Jag känner till många författare som har släppt betydligt fler än två böcker, men som ändå inte blir godkända som medlemmar, eftersom denna mening ”Den som offentliggjort två verk av konstnärligt eller vetenskapligt värde skall anses vara berättigad till medlemskap” gäller Författarförbundets högst personliga tolkning.

Därför blir frågan ännu mer komplicerad.

MITT svar på frågan när man får kalla sig författare är att jag tycker att det är helt upp till var och en. Själv kallade jag mig för författare den dagen min debutbok Den blomstertid nu kommer blev utgiven. Det kändes självklart för mig att jag var författare då.

Vissa andra författare tyckte förstås att jag borde väntat tills jag blev invald i Författarförbundet (vilket jag blev i januari 2020) men för mig har det hela tiden handlat om inställning. Min inställning har ända sedan debuten varit att jag skulle skriva fler böcker, att detta var något jag kommer att fortsätta med. Så för mig var det väldigt tydligt att jag var en författare då, det var något jag kände i hela kroppen.

Så. Min poäng med det här inlägget är att jag tycker att man ska bestämma själv när man är författare.

Hur känns det inom dig?

Känner du dig som författare?

Om ditt svar blir nej, så välj att kalla dig för skrivande person istället då.

Men om ditt svar blir ja, så kalla dig författare!

Vad alla de där andra tycker måste man helt enkelt lära sig att strunta i.

Foto: Mia Hagström
2017, releasefest och min första signering av min första bok. Klart jag var författare då!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s