Vikten av att tro på sin text. Och att veta sitt eget värde.

Det där med självkänsla och självförtroende är komplicerat.

Vad har du för grundinställning till dig själv? Det är det din självkänsla handlar om.

Tycker du att du duger som du är eller ser du ner på dig själv?

En del har bra självförtroende, och en del har det inte. Det beror förstås på väldigt många olika faktorer, och man kan ha högt självförtroende när det gäller vissa saker och lågt självförtroende när det gäller andra.

Att lära sig att tycka om sig själv, att acceptera sig själv som den man är, att veta sitt värde är en daglig kamp för många.

Jag har tidigare i perioder haft både dålig självkänsla och dåligt självförtroende.

Nuförtiden försöker jag reflektera över det där med självkänsla varje dag, jag tror att det är en väldigt viktig del i att försöka må bra.

Jag vet mitt värde som människa, så jag skulle säga att jag idag har ganska hög självkänsla (men det svajar förstås då och då.) När det gäller självförtroende så tycker jag nog att jag har bra koll på vad jag är bra på (högt självförtroende) och vad jag verkligen inte är bra på (dåligt självförtroende.)

Jag tycker exempelvis att jag är bra på att skriva. Alltså har jag högt självförtroende där.

Matematik däremot, det är jag dålig på. Alltså har jag dåligt självförtroende där.

Min självkänsla försöker jag hålla på samma nivå. För jag är ju värd lika mycket oavsett. Trots att jag är rätt kass på matte så tänker jag inte låta någon trycka ner mig för det.

Inte nu.

Inte längre.

Kolla in den här texten:

Bild lånad från Writers Write på Facebook

Om din dröm är att få din bok utgiven så är den här texten viktig!

Tyvärr finns det ingen formel som gör att den som inte ger upp med säkerhet förr eller senare kommer att lyckas … men om du har skrivit en riktigt bra bok, och du tror på din egen text, så kommer du inte ge upp trots refuseringar.

Tänk på ditt värde.

Låt inte andra trycka ner dig.

Låt inte en refusering bli ett bevis på att du inte kommer att lyckas.

Lär dig något av dina refuseringar.

Vägen behöver inte vara spikrak för att det ska gå bra.

Bli inte avundsjuk på andra som har lyckats: Försök istället lära dig av hur de har gjort och hur de har tänkt.

Och en sak till: Livet är inte rättvist. Sannerligen inte författarbranchen heller …

Men se inte andra författare som konkurrenter, se dem som kollegor. Jag kan lova dig att allt blir bra mycket roligare då!

Till höger: Jag och Annette Brandelid på min bokrelease. Annette är författare till alla deckare i Hjo-serien, jag är författare till deckare i Lena Borell-serien. Hon är min kollega, inte konkurrent!

Foto: Annica Poring, C. Carlsson / O. Hendberg

4 reaktioner till “Vikten av att tro på sin text. Och att veta sitt eget värde.

 1. Bra skrivet! Som en med varken har haft bra självkänsla eller självförtroende, börjar jag nu landa i att skrivande faktiskt är någonting för mig. Att jag kan! Vi har kommit ganska långt från när vi läste på Skrivarakademin, tycker du inte?

  Gillad av 1 person

  1. Klart som fasiken att du kan Lotta! Du inte bara kan skriva, du är dessutom VÄLDIGT bra på det! ♥️
   Ja… Herregud, vi har båda kommit väldigt långt efter utbildningen helt klart!
   Sträck på dig Lotta, du är bäst! ♥️🌷

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s