Att tillåta mig att få känna lycka över när det går bra gör att det blir lättare att hantera det som drar ner!

I mitt förra inlägg skrev jag om lyckan av att se att min nya ljudbok har fått fina betyg och en fin recension så här i början. Jag vill utveckla detta lite.

Jag har tidigare sagt att det är en helt annan sak att släppa en pappersbok och att släppa en ljudbok. Det är mycket som skiljer sig åt, bland annat det här med betyg och recensioner.

Det är nog många som tänker ”Det är klart att hon får positiva recensioner, om folk inte gillar boken skriver de väl ingenting alls.” Så kan det nog vara till viss del när det gäller pappersböcker (undantaget professionella bokbloggare och bokrecensenter), och det beror ju på att det kan kännas rätt bökigt att skriva en recension och sedan lägga ut den någonstans.

När det gäller recensioner och betyg på Storytel är det en helt annan sak. Det är nämligen betydligt lättare, man är redan ”på plats” för att skriva in sin åsikt. Och tro mig, här säger folk verkligen vad de tycker. Jag har kollat runt bland andras böcker också, och det är så det ser ut. Gillar man inte en bok så skriver man det.

Jag hade aldrig upplevt en rejäl sågning förrän jag släppte min första ljudbok.

Min första ljudbok var Våroffer, och den har gått fantastiskt bra, med mina mått mätt, den har närmare 1.900 satta betyg och ett snitt på 3.9. De flesta recensioner jag har fått är en fröjd för mig att läsa, men mitt ibland alla positiva fina recensioner ligger det här och där rejäla sågningar också.

Det är så det oftast ser ut på Storytel, det finns ingen bok som ALLA gillar.

Det är därför det känns så skört, för att jag vet att det helt plötsligt kan komma en minst sagt negativ recension och ett bottenbetyg, alltså en etta.

På Storytel är det tvära kast, och det finns inte något jag kan göra för att påverka det, det är bara att hoppas på att folk kommer att gilla det de läser/lyssnar på.

Det är en del av författarskapet att lära sig hantera de dåliga betygen och recensionerna, vilket inte är helt lätt, på ett sätt är det ju som att någon sparkar på mitt barn. Men man måste lära sig hantera det och lära sig att en läsare måste få ha sin åsikt, oavsett vad den åsikten är. Det är inte min uppgift att få ALLA att förstå tjusningen med mina böcker, däremot vill jag gärna sprida vetskapen om att mina böcker finns och vad de handlar om, så att folk själva sedan kan bilda sig en uppfattning om huruvida det är något man vill läsa eller inte.

Som sagt, man måste lära sig att hantera dåliga recensioner, ingen är förskonad.

Men just därför är det så oerhört viktigt att man som författare också får glädja sig åt när det går bra, och att man faktiskt får glädja sig åt det rejält, för det är de känslorna som ger energi till att lära sig att bortse från de dåliga betygen och de dåliga recensionerna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s