Om alla mina skiftande känslor inför att låta mina deckare utspela sig i Skövde.

När jag skrev på Våroffer (min tredje bok men första deckare) var tanken från början att den skulle utspela sig i Stockholm. Orsaken till det var att jag inte kände mig särskilt bekväm med tanken på att låta den utspela sig i Skövde där jag är uppvuxen och fortfarande bor.

Jag var rädd för att folk skulle ta illa upp om jag lät ett mord utspela sig på deras favoritställe i staden eller för att de skulle tycka att jag på något sätt svartmålade deras bostadsområde.

Det stora problemet var att jag har väldigt dålig koll på Stockholm, och som författare måste man ha koll på det man skriver om så tanken var att jag skulle åka dit på en rejäl researchweekend för att hitta alla de platserna jag höll på att skriva om. Så i det första utkastet jag skrev fokuserade jag alltså helt på att försöka få ihop storyn, själva miljöbeskrivningen var minst sagt haltande.

Men så märkte jag att när jag berättade för andra om deckaren jag höll på att skriva var alla väldigt intresserade av om den utspelade sig i Skövde eller inte. Och när mitt svar var ”nej” sa de ”Det var synd.”

När det sedan var dags för mig att komma igång med första redigeringen och därmed ta det slutliga beslutet angående exakt var de olika scenerna skulle utspela sig skrev jag ut en fråga på min Facebooksida och i några olika Facebookgrupper. Jag bad om folks åsikter angående om min deckare skulle utspela sig i Stockholm eller Skövde och jag bad dem också att motivera sitt svar.

Och svaren förvånade mig.

Det var inte alls så som jag trodde från början att de flesta tyckte att boken skulle utspela sig i Stockholm, det visade sig att en klar majoritet av de som svarade, alltså långt över 90 % tyckte att min deckare skulle utspela sig i Skövde och det oavsett var de själva bodde.

Motiveringarna handlade en del om att det alltid var en fördel att ”gräva där man står”, men väldigt många skrev också att de föredrog att läsa en deckare som utspelade sig i en mindre stad.

Där och då tänkte jag om och beslöt mig för att trotsa min rädsla för att skriva om Skövde. Jag fick kommentarer som ”Tänk vad häftigt om det sker ett mord där jag bor” eller ”Du kan väl låta ett brott begås på vår gata, det vore jättehäftigt att läsa om.”

Av mitt förlag (Lind & Co) fick jag rådet att sätta Skövde på kartan. De sa att jag var tvungen att vara detaljerad i mina miljöbeskrivningar, att jag behövde specificera platser ordentligt dels för att Skövdebor ska känna igen sig men också för att alla de andra som inte känner till Skövde ska få en bild av hur det ser ut på de platser jag beskriver.

Våroffer släpptes som ljudbok i mars 2020, och har hittills blivit lyssnad på av många människor, och befann sig till och med på tredjeplatsen på Storytels topplista under en kort period. Uppföljaren till Våroffer heter Gryningsdåd och är i nuläget skickad till inläsaren och när den kommer ut är högst oklart, men att den kommer är ett löfte. Och jag är mycket sugen på att skriva fler delar i Lena Borell-serien, bara så ni vet.

***

Här i Skövde har det precis i dagarna varit premiär för ett lokalproducerat program, en underhållningsserie där man lyfter gemenskapen i Skövde, ett program som går under namnet Skövdeviljan. Och nu till första programmet var det premiär för en alldeles nyskriven låt ”Skövde Serenad” som hyllar Skövde, en mycket pampig låt skriven av Thomas G:son.

Jag lyssnade på låten, kollade på videon och beslöt mig för att lägga upp videon här på min blogg så att alla ni som har läst Våroffer kan se hur det ser ut här runtomkring.

För jag är ju också stolt över min stad … men det känns lite märkligt att lägga ut en video som visar hur mycket fint som finns här runt omkring samtidigt som jag tar livet av folk i mina böcker lite här och där, ibland också just på de allra finaste ställena …

Här lyssnar du på låten och ser videon: https://www.youtube.com/watch?v=7jZGng1RDxE

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s