Gästbloggare: Jonny Käll

Nu är det en av de sista dagarna i maj, och det är dags för mig att presentera månadens gästbloggare.

Han heter Jonny Käll och vi känner varandra från gruppen Skaraborgs Författare. I mars debuterade han med ”Mentalaren” som ni förstås kan läsa mer om här i inlägget. En intressant, annorlunda detalj med boken är också att den är handbunden.

Jag har som jag har skrivit om förut en personlig relation till de flesta av mina gästbloggare, (det brukar bli så även om vi inte kände varandra från början) och månadens gästbloggare är utgiven av Kulturopportunisten. Bakom Kulturopportunisten hittar vi Petronella Simonsbacka och hon var ju min allra första gästbloggare här på Marias Författarblogg.

***

Här kommer Jonnys text:

Jag läste med nöje Marias ungdomsskildring ”Den blomstertid nu kommer” och uppföljaren ”Och allt blir återfött”, och slogs av den virulänta texten, radernas obändiga styrka. Har sedan dess fått möta Maria, bl a vid hennes bokrelease i Kulturhuset i Skövde. Ser fram emot att ta del av hennes deckare ”Våroffer” som jag hört mycket gott om.

Jag är född och uppvuxen i den lilla staden Tidaholm. Jag hade en underbar barndom, men lite struligare ungdomstid, då jag önskade mej bort från småstaden, och den då förkvävande känslan jag upplevde av att bo i en stad där alla känner alla.

Jag utbildade mej till skådespelare på Ingesunds FHSK och fick sedan, efter en bejublad roll som Tartuffe i J.P Molieres drama, jobb som skådespelare i den fria teatergruppen Totalteatern. Och några år efteråt utbildade jag mej till författare när jag gick på Biskops Arnö FHSK.

Jag har fått flera av mina pjäser spelade och även lästa inför publik. Och fick tidigt i mitt författarskap pjäser anknutna till Amatörteatrarnas riksförbund.

”Mentalaren”, en av de två böcker som getts ut av eldsjälen Petronella Simonsbacka på Kulturopportunisten skrevs några år inpå 2000 talet. Jag tyckte jag fann en egen röst där, och en inställning till mej själv och min egen psykiska ohälsa som var konstnärligt befriande.

Johan Kall, min huvudperson, är helt inriktad på att han ska skriva. Han ömkar sig inte, och håller sig borta från kärleken som han tror ska hindra honom i hans konstnärliga id.

Texten i boken är rak, och utan alltför många attribut. Jag hoppas det lämnar mycket till läsaren att läsa in och tolka. Av många kanske den kan kallas en omoralisk bok. Johan träffar en del kvinnor på sin väg som han enbart har sex med. Men till mitt försvar vill jag hävda att det är en välskriven bok.

Min vilja är att jag ska dra in en hel del pengar på mitt skrivande, och har också till dags dato tjänat en hel del. Jag är tyvärr oändligt dålig på att sälja mina böcker. Petronella, min kära förläggare hjälper till så den nu finns att beställa över nätet.

Här kan du beställa den: https://www.bokus.com/bok/9789198569919/mentalaren/


Jag har börjat skriva inom olika genrer för att skicka in till tävlingar i litterära tidskrifter och hoppas att jag ska bli uppmärksammad där. Det är allt från erotik till Hemmets Journal och mer djuplodande saker. I det mesta som jag skriver märker jag att jag är återhållsam.

Jag skriver var dag ett förmiddagspass och sedan ett eftermiddagspass.

Ha det så gott vänner i Skaraborgsförfattarna! Och väl mött när Coronan har lugnat ner sig lite. Ser fram mot våra möten.

Hälsar Jonny Käll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s