Vilket föredrar jag som författare? Att mina böcker släpps som pappersbok eller ljudbok?

Jag får frågan då och då: Om jag föredrar att ha mina böcker utgivna som pappersböcker eller som ljudböcker.

Mina två första böcker, Den blomstertid nu kommer och Och allt blir återfött är utgivna som pappersböcker på Lindskog Förlag och min tredje bok Våroffer är utgiven som ljudbok på Lind & Co.

Att ha boken utgiven som pappersbok ger helt andra möjligheter. Det ger för det första en helt annan möjlighet till releasefest och för det andra så är det alltid en fördel förstås att kunna visa upp böckerna. Att åka på mässor kräver ju att du har en fysisk bok att visa upp och när man är på event är det en fördel att helt enkelt kunna ta fram boken och skicka runt den.

Men ljudboken ger helt andra möjligheter att nå ut, mitt ”författarnamn” har vunnit på att Våroffer blivit utgiven som just ljudbok. Jag har för första gången hamnat på topplistor, flera stycken.

Allt går mycket snabbare och lättare med ljudbok. På en månad har min ljudbok blivit lyssnad på mer än vad min debutbok blivit läst på två och ett halvt år… vilket fyller mig med blandade känslor.

Å ena sidan är jag förstås jätteglad över den genomslagskraft Våroffer har haft. Å andra sidan tycker jag att Den blomstertid nu kommer och Och allt blir återfött är värda lika fina siffror.

Det är lätt att tro att Våroffer är bättre än mina två första böcker, är den det?

Nej, det tycker jag inte. Men den är inte sämre heller.

Jag håller mina tre böcker lika högt, absolut. Jag kan inte rangordna dem, vilken man föredrar handlar om personlig smak.

Men man får inte glömma att siffror handlar inte bara om vilket format böckerna har kommit ut i, det handlar också mycket om genre.

Deckare är en oerhört populär genre, det ger Våroffer en stor fördel.

Mina två första böcker är skrivna för målgruppen unga vuxna, vilket tyvärr kan få vissa vuxna att tro att de är för ”gamla” för att läsa dem. Som författare tycker jag att det är väldigt synd, jag tycker att mina två första böcker passar för vuxna i alla åldrar.

Så svaret på frågan vilket format jag föredrar blir att jag helt enkelt hoppas på att mina redan skrivna böcker + de jag släpper längre fram kommer bli utgivna både som pappersböcker och ljudböcker.

Just för att det finns fördelar med båda formaten, och för att jag vill att mina läsare ska kunna välja.

Detta är något jag jobbar aktivt för… bara så ni vet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s