Livet som författare.

När jag träffar folk jag inte sett på ett tag får jag ofta frågan ”Hur är det nu, när du går hemma hela dagarna och bara skriver och skriver?”

Det är väl den tanken många har av författarskapet, att man sitter vid sin dator och bara skriver större delen av tiden. Men det ligger ganska långt från sanningen, eftersom författarskapet handlar om så mycket annat än bara själva skrivandet. I alla fall bland de författare som är i min position, alltså inte tillhör de författare som de flesta känner till.

En annan fråga jag ofta får är ”Tjänar du mycket pengar än?”

Svaret på den frågan är väldigt enkel: ”Nej.”

*

Sanningen är den att det är en nödvändighet att ha ett jobb vid sidan av. MEN jag ser författandet som mitt HUVUDYRKE, inte tvärtom. Det är det andra jobbet jag har vid sidan av som är mitt extrajobb!

Och den tiden jag har att lägga på författarskapet går till väääääääldigt mycket mera än just att skriva.

En stor del av tiden går till att maila olika kontakter. Det är diskussioner med förlag, bokhandlar, bibliotek och andra författare. Bokmässor ska kollas upp, möten ska samordnas, bloggen ska uppdateras.

Researchen är viktig. Jag måste hitta de rätta kontakterna inom de ämnen jag måste behärska. Jag måste googla massor, söka på suspekta frågeställningar och befinna mig på märkliga sidor som jag inte gärna vill berätta om. Och ibland är den bästa researchen att utsätta sig för märkliga tester själv. Eller att utsätta någon annan. Och här kan det ju vara svårt att hitta någon som är villig att ställa upp. Min man har hittills varit ganska tålmodig, men han tycker nog att det kan räcka snart. Så är det någon annan som kan tänka sig att ställa upp på diverse knepigheter så hojta till! 😉

Jag lägger också en hel del tid på att analysera det jag hittills gjort och det som komma skall. Det är viktigt att jag aldrig står helt still.

Sedan min första bok släpptes har jag inte känt att jag står still och stampar en enda dag. Och det är jag stolt över!

Vart är jag på väg?

Svar: Framåt.

Exakt var jag är på väg vet jag inte. Men jag vill inte fastna i ett fack, fastna i en roll.

Jag är författare. Men nej, jag sitter inte bara och skriver på en ny bok. Jag skriver låttexter, jag leder skrivkurser, jag socialicerar.

Med mina läsare. Med andra författare. Med nya kontakter.

Jag vill vara öppen för nya tankar, nya förslag.

Jag vill framåt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s