Fixeringen vid genrer!

Jag är inte helt förtjust i fixeringen vid olika genrer när man ska släppa en bok. Visst, jag förstår mycket väl fördelen med att läsaren då kan börja söka i den genren hon eller han föredrar direkt, jag förstår att det underlättar.

Men det försvårar och stjälper också. Därför att många missar på grund av detta böcker som man kanske annars skulle falla för.

Här kan jag ta mina egna böcker som exempel.

”Den blomstertid nu kommer” och ”Och allt blir återfött” (Lindskog Förlag) kommer ut för målgruppen unga vuxna. Jag tycker inte att målgruppen är fel, men jag är säker på att många vuxna inte ens tittar på böckerna därför att de inte söker på den genren. Och det är verkligen synd. Jag skulle önska att det fanns en genre som hette unga vuxna + vuxna i alla åldrar.

Min kommande ljudbok ”Våroffer” (Lind & Co) släpps som deckare. Och det är ju inte konstigt alls eftersom det förstås är en deckare, men det är lika mycket en relationsroman. Tycker jag alltså. Men de som söker relationsromaner kommer inte att hitta den.

Det här är inte menat som ett klagomål eller som ett tecken på att jag inte kommer överens med mina förlag. För det gör jag, jag har mycket bra samarbete med båda mina förlag!

Det det handlar om är något som är mycket större, mycket bredare än enskilda förlag.

Vad tycker ni andra som skriver? Om man nu skriver en bok som passar in i flera genrer, borde man inte kunna få släppa den för flera målgrupper då? 🤔

2 reaktioner till “Fixeringen vid genrer!

  1. Lite så jag tänker. Att det är så synd att inte alla läsare hittar till boken.

   Stor skillnad om man släpper boken på ett av de största förlagen eller tas in centralt på Akademibokhandeln eller sitter i Morgonsiffan i TV.
   Men för författare till böcker med annat utgångsläge är det svårare, särskilt i de lägen där boken är 50/50 i två olika genrer.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s