I lördags tog jag nya författarbilder.

Sedan min bok Den blomstertid nu kommer blev utgiven har jag blivit medveten om att jag som författare behöver bra bilder på mig själv i olika sammanhang.

En del intervjuer görs på telefon, och då vill journalisten oftast ha bilder mailade som kan användas. Och då duger inte vilka bilder som helst, det ska vara högupplösta bra bilder som ser proffsiga ut. Att JAG är till min fördel på bilden är viktigt för mig, men en journalist tittar efter helt andra saker.

När jag ska ut och signera eller vara med på en bokmässa gäller det för mig att lägga ut inlägg på sociala medier om detta och gärna dessutom få folk att dela inläggen för att informationen ska nå fram. Och då behövs det också bilder, tydliga bra bilder på mig och på boken som jag säljer/signerar.

Om jag ska tala/signera på ett bibliotek eller en bokhandel kanske de vill trycka upp en större planch på eventet, och då måste det finnas bilder att skicka.

Förlaget vill förstås ha minst en bra bild på mig till marknadsföring och hemsida.

Att använda samma bild hela tiden kan ha fördelar (lättare att bli igenkänd) men det fungerar naturligtvis inte i längden. Det behövs helt enkelt olika typer av bilder.

Måste man gå till en professionell fotograf?

Svaret är nej, du måste inte, men det är ju naturligtvis det smidigaste sättet att skaffa bra, användbara bilder.

Kan man använda selfies?

Ja, men i så fall måste det vara hög kvalitet på dem, de får inte bli suddiga vid förstoring exempelvis. Bra tagna selfies är bra att ha om man behöver en bild snabbt och det inte finns några andra att tillgå. Men givetvis ser det bättre ut med bilder där bakgrunden är väl genomtänkt och ljuset ligger rätt, och så är det ju sällan med selfies.

Jag har turen att ha nära vänner som gillar att fotografera, och har ställt upp och fotograferat mig i olika sammanhang. En av dessa är min författarkollega Petronella Simonsbacka. Vi brukar fota varandra, och det är ju förstås en fantastisk idé, man bokar upp en dag och fotograferar varandra och ser till att ha roligt under tiden.

Men ibland kanske vi behöver bilder som känns extra proffsiga, användbara, genomtänkta och snygga! Och då bokar vi in en träff med vår kompis Chatrin. En träff för att ta nya författarbilder, men också för att ha roligt och umgås. Vi har gjort det en gång förut, och i lördags var det dags igen.

Förra gången vi gjorde det kändes det mer stelt och ovant att posera på olika sätt, men den här gången hade vi tre tillsammans diskuterat igenom bakgrunder, poser, klädbyten och vilken typ av bilder vi behövde innan. Och det var helt klart en fördel. Det var en jättekul dag!

Här nedan kommer en av bilderna. (Jag har bara sett denna än.)

Nu väntar jag förstås med spänning på de andra bilderna. För jag vet att det ligger många tillfällen framöver då de kommer att behövas!

Foto: Chatrin Carlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s