Så är det att skriva låttexter jämfört med att skriva böcker.

Hej Maria Richardsson! Hur är det att skriva låttexter jämfört med att skriva böcker?

– Att skriva en låttext är som att skriva en dikt. Men jag skriver de allra flesta låttexter EFTER att musiken är gjord, och då har jag givna ramar att rätta mig efter. Först brukar jag fråga om texten ska vara på engelska eller svenska. Och sedan om det finns önskemål om textens utformning. (Ett önskemål kan vara att det ska vara en kärlekstext … men önskemålet kan också vara att det INTE ska vara en kärlekstext.) Sedan brukar jag lyssna igenom låten ganska många gånger för att känna av vilken typ av text som skulle passa. Ibland får jag en idé med en gång, ibland låter jag låten ligga ett par veckor. Vissa gånger hittar jag refrängen först, ibland versen. Kanske hittar jag en kanonmening och bygger kring den. Ibland går det snabbt att skriva en låttext, ibland tar det längre tid. Jag trivs otroligt bra med att kunna kombinera bokskrivandet med att skriva låttexter. Det finns många likheter mellan texten i mina böcker och mina låttexter, det är JAG som skriver och då blir det ju så.

***

Texten ovan är ett utdrag från en intervju med mig av Petronella Simonsbacka.

Intervjun i sin helhet hittar du på Petronellas blogg: https://petronellasforfattarliv.wordpress.com/2019/03/02/fem-fragor-till-maria-richardsson-som-skriver-bade-bocker-och-rock-n-roll/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s