5 december -Skrivtips nr 5!

 

Idag är det den femte december, och det innebär att det är dags för skrivtips nummer fem.

Ska man få till en hel bok kan man inte räkna med att det ska vara kul hela tiden.

Många gör misstaget att de skriver så länge som det är roligt, vilket  kan vara 30 sidor eller 70 sidor, men att de sedan hamnar i en skrivsvacka och det känns som om de inte kommer längre. Och då lägger de manuset åt sidan och börjar på något annat.

Inte jag. Förr om åren har jag naturligtvis gjort så, men inte nu längre.

Nu tänker jag FÖRST noga igenom om jag bedömer att jag har tillräckligt med ”kött på benen”, det vill säga material till min historia för att skriva den.

Det gör ingenting om det tar tid att komma igång, låt det ta den tid det tar, du måste först hitta en story som du tror på. Karaktärer som du känner håller.

Nej, du måste inte ha hela storyn klar från början, det har aldrig jag, men du måste tro på att du har en story som är stark nog att bygga på, en story som är stark nog för att gå ända in i mål med.

Men när du stöter på motstånd och hamnar i en svacka får du inte ge upp.

Du kan gå tillbaka och redigera din tidigare text. Fundera över en ny vändning. Behöver du utveckla någon karaktär?

Låt en konflikt blossa upp, testa repliker som drar åt ett helt annat håll. Var inte rädd för att ändra! Givetvis ser du till att spara din ursprungstext, men testa gärna att ändra vissa saker och se om det blir lättare att få tillbaka den där gnistan.

Eller börja skriva på ett helt annat kapitel betydligt längre fram. Eller skriv ändå. Det behöver inte vara roligt jämt. Det behöver inte ens bli bra varje gång du skriver. Men däremot måste det i så fall bli bra SEDAN, när du redigerar.

Men vad du än gör – Ge inte upp!

(Visst, naturligtvis är det inget att hålla fast vid om du känner att det inte blir bra, men jag menar att du inte får ge upp om texten är väldigt bra fram till din skrivsvacka.)

***

Skrivtips nr 5:

När du ramlar ner i en grop så se till att ta dig upp! Alla får skrivsvackor.

Den första åtgärden kan vara att ta en paus, att göra något helt annat. Om det inte hjälper så fundera över om du kanske borde utveckla dina karaktärer.

Lägg till en twist eller prova att låta någon av dina karaktärer gå åt ett helt annat håll eller stöta på en helt oväntad person. Eller börja skriv på ett helt annat ställe i ditt manus.

Gör vad du vill hur du vill, bara du kommer framåt!

***

Imorgon är det den sjätte december, och då är det dags för skrivtips nummer sex! 🙂

3 reaktioner till “5 december -Skrivtips nr 5!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s