Gästbloggare: Nina Holst.

Idag är det den 30 september, vilket innebär att det är hög tid för månadens gästbloggare. Denna månad är det Nina Holst som gästbloggar!

***

Att ge ut på etablerat förlag och att ge ut själv

För drygt tio år sedan skickade jag och min medförfattare en manusidé till olika förlag.
Vid den tiden arbetade jag som egenföretagare och var bland annat CV-expert anlitad av studentmagasinet Campus där jag granskade studenters ansökningar. Artikelserien var väldigt populär och en dag frågade frilansjournalisten som intervjuade mig om vi skulle samla tipsen i en bok. Sagt och gjort, vi döpte boken till Stegen till drömjobbet och utformade manuset så att varje kapitel bestod av ett steg under processen, från att hitta rätt jobbannons till första tiden på nya jobbet.

Liber förlag nappade på idén och strax därefter skrev vi kontrakt och fick en redaktör — en person vi aldrig träffade utan enbart hade mejlkontakt med.
Vi var överens med redaktören om att varje kapitel skulle ha en bild och fick en illustratör tilldelad. När inlagan var klar bestämdes det att boken skulle tryckas som hårdband. Därför var det snopet när vi fick våra författarexemplar och kunde konstatera att boken var i mjukband. När vi påtalade det för redaktören blev svaret ungefär, ”Jaha”.

Och så kan man också summera vår kontakt och relation med förlaget ”Jaha?”

Efter att boken var tryckt hände ingenting från förlagets sida. Undrar fortfarande varför boken inte såldes i Akademibokhandeln då målgruppen främst var akademiker. Bokmässan kom inte heller på tal. Den marknadsföring som skedde fick vi författare själva stå för.

Jag sålde en hel del böcker via min dåvarande webbsida och på föreläsningar, tror faktiskt att jag stod för merparten av försäljningen. Fick mycket uppmärksamhet i media och blev intervjuad av olika tidningar och magasin samt medverkade i TV4 Nyhetsmorgon. Ingenting jag fick betalt för att ställa upp på men det var fantastiskt bra marknadsföring. När jag slutade driva eget dök försäljningen eftersom ingen längre marknadsförde boken. Om jag minns rätt fick vi cirka 50 kronor var i royalty efter att ”skulden” till förlaget var betald.

Den 15 augusti i år gav jag ut Hjärtats röst på eget förlag, Castillo Förlag & Coaching. Hjärtats röst är en självbiografi om min adoptionsprocess från ansökan till barnbesked under arton månader.
Skälet till att jag gav ut på eget förlag var att jag inte ville låta någon annan vara inne och peta i hur jag valt att berätta om mina erfarenheter som är högst personliga. Vill dock poängtera att feedback är jätteviktigt eftersom man blir blind för sin egen text.

Under ett år gick jag en skrivkurs på halvdistans, Skriv ditt liv vid Bergslagens folkhögskola. I mindre grupper gav vi varandra värdefull återkoppling på våra texter och under den tiden växte boken fram. Mitt bokprojekt var speciellt eftersom min berättelse utspelade sig i realtid.

När manuset var klart anlitade jag en lektör samt en grafisk formgivare för att sätta texten. Formgivaren skapade även logga, hemsida och framsida till boken.

Den största skillnaden mellan att ge ut på etablerat förlag och att ge ut själv, enligt min mening, är att det är så mycket större att ge ut en bok själv. Ansvaret vilar helt och hållet på egna axlar, alltifrån att välja rätt bokomslag, till text, språk, tryckeri, vitt eller gultonat papper, vikt, format och så vidare. Allt det där fick vi serverat av Liber med Stegen till drömjobbet och glädjen över när jag fick Stegen till drömjobbet i min hand och när jag höll provexemplaret av Hjärtats röst är milsvid.

Stoltheten och engagemanget mellan böckerna går inte att jämföra. Det var svårt att ”släppa” Hjärtats röst och till sist bestämma att nu fick det vara bra med korrigeringar, ett kommatecken för mycket här och där fick vara, men det var läskigt att klicka på publicera-knappen.

Sign

Panama City, 29 september 2018

4 reaktioner till “Gästbloggare: Nina Holst.

 1. Som det kan gå med att använda sig av etablerade företag. 😦

  Jag kan bara hålla med Nina att få ge ut på på eget bokförlag och som egenutgivare är mycket stort – så även för mig. Jag har haft kontakt med Nina under slutspurten då hon också gett ut på Publit som distributör. Något jag verkligen kan rekommenderat för er som tänker ge ut själva så är Publit *the one and only* det bästa att använda sig av.

  Jag håller på att läsa Ninas bok *Hjärtats röst* som är mycket bra och jag följer även med på hennes resa i Panama där hon adopterar en söt flicka och ska vara där några månader innan hon slutligen reser hem med henne. Jag önskar Nina och hennes fina dotter allt gott i livet! 💕

  Gillad av 1 person

  1. Många är nyfikna på det här med egenutgivning, antingen för att man inte får sin bok utgiven på ett traditionellt förlag ELLER för att man VILL ge ut själv just för att kunna vara delaktig i hela processen på ett helt annat sätt. Så jag förstår att du och Nina valde egenutgivning, samtidigt får man inte glömma att det krävs en hel del pengar vid detta upplägg. Särskilt om man ska ha det snyggaste pappret och den bästa illustratören till omslaget.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s