Bokmässan. Tredje året, tredje besöket!

För två år sedan var jag på Bokmässan i Göteborg för första gången. Då hade jag med mig ett manus som jag trodde mycket på. Ett manus som hittills hade blivit refuserat, men som efter det varit hos lektör och arbetats om. Och jag åkte dit med förhoppningen att någon skulle vilja ha mitt manus, att någon skulle vilja titta på det för att så småningom läsa det och vilja ge ut det. Det var en stor upplevelse att få se alla dessa förlag som jag hade hört så mycket om, men det hör nog inte till vanligheterna att man lämnar sitt manus till någon där och att det sedan blir antaget.

20180103_112823(Foto: Privat)

Nej. Det hände inte för mig heller. Däremot fick jag många nya kontakter, och hade framförallt en lång diskussion med en man från ett förlag som var intresserad av manuset och bad mig skicka det. (Han refuserade det senare med motiveringen att de precis antagit ett annat manus som var alldeles för likt mitt.)

***

För ett år sedan var jag på Bokmässan för andra gången. Då hade jag med mig samma manus, fast i en helt annan form. Då hade nämligen min bok precis kommit ut. En vecka tidigare hade jag haft boksläpp för Den blomstertid nu kommer! Den släpptes på Lindskog Förlag, och det förlaget hade jag inte fått kontakt med på bokmässan.

bok01 (004)(Foto: Chatrin Carlsson)

Jag blev intervjuad i SmåLits monter av Björn Kohlström. Det var jag och Emma Johansson, som precis släppt boken Papperssjälar, som hade en diskussion om att skriva för unga vuxna.

Smalit (002)
(Foto: Petronella Simonsbacka)

Sedan blev jag intervjuad i Tidningen Västsverige också. Och jag blev filmad av Skrivarpodden. Att bli intervjuad för en papperstidning kändes enkelt, det hade jag vant mig vid då. Men att efter att ha varit utgiven författare endast en vecka stå och bli intervjuad LIVE inför en massa folk, det var oerhört nervöst. För att inte tala om hur det kändes att bli FILMAD  för Skrivarpodden och försöka kläcka ur sig något vettigt om hur jag skapade karaktärer och varifrån jag fick min inspiration till att skriva.

Min skrivarkompis Petronella tog bilder vid tillfället.

”Titta här så bra bilden blev!” sa hon käckt och visade upp ett foto där jag såg ut som om jag gått på tunga droger i ganska många år …

Hur som helst, den dagen är ett fantastiskt minne och är väldigt kul att se tillbaka på nu.

***

Och igår var jag alltså på bokmässan för tredje gången. Och nu hade jag plötsligt en helt ny roll. För det första jobbade jag  i Studiefrämjandets monter för att hålla små minikurser i skrivande.

(Foto: Maria Richardsson)

Bild 1: Studiefrämjandets monter E 02: 04. Bild 2: Svenska, ekologiska äpplen!

Bild 3: Jessica Thorell från Waldorfskolefederationen. Hon var också på plats i Studiefrämjandets monter, så vi pratade en del om ungdomar och skrivande.        

Bild 4: Min skrivarhörna i montern.

***

I vanliga fall håller jag författarkurs på temat Att skriva en bok på Studiefrämjandet i Skövde, men här var jag med för att hålla mindre skrivarövningar på samma tema. Tanken var att det skulle vara fyra små kurser på 40 minuter vardera. Well, ibland blir det inte som man tänkt sig, det blev ett helt annat upplägg, men det blev bra det med.

Jag försökte locka in folk lite spontant för att testa på en skrivarkurs istället, och det var faktiskt en del som nappade. En del var i sällskap fyra, fem stycken. Och en del var en och en. Några hade bara tio minuter på sig, och då körde jag en liten övning på bara tio minuter. En del hade längre tid på sig. som den här mannen, Martin Lignell.

20180928_115008.jpg(Foto: Maria Richardsson)

Ni vet det där uttrycket att ibland säger det bara klick. När vi träffades slog det gnistor! Men inte mellan mig och honom, utan mellan Martin och den karaktär han skapade. Det var intressant att se hur han snabbt fann sin kreativitet och från att ha börjat lite trevande helt plötsligt fick uppslag till något som skulle kunna hålla till en hel bok.

Han fick feeling som man säger, och det var häftigt att se.

Häftigt ska det också bli att se om han kommer ta tag i det här …

Blir det en bok så kommer definitivt jag att vilja läsa den!

***

Denna gång är Den blomstertid nu kommer med till försäljning på Bokmässan! Hela helgen kan du köpa den på mässan för 170 kronor! Den finns på ett av bokborden i område E, de bokborden som är placerade nära Studiefrämjandets monter E 02:04.

(Foto: Petronella Simonsbacka, Maria Richardsson)

Och även detta året fick jag träffa Kerstin Önnebo i Skrivarpodden, och fick vara med på en intervju.

PART_1538061050477

(Foto: Petronella Simonsbacka)

Och då lade jag märke till två saker. För det första känns Kerstin lite som en personlig vän nu , och för det andra känner jag mig inte alls lika nervös trots att hon filmar. Fascinerande. Kan det vara så att jag faktiskt börjat vänja mig lite mer vid att vara författare nu?

Här är länken till Skrivarpodden: http://skrivarpodden.libsyn.com/

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s