Det här med namn.

Det är viktigt med de rätta namnen när man skriver en bok. Namnet måste funka ihop med den personen som ska bära det och det är inte alltid självklart att det gör det.

När jag skrev Den blomstertid nu kommer hade jag problem med tre namn. För det första var det en av de fyra huvudkaraktärerna, Linda. Det dröjde nämligen länge innan hon fick heta just Linda. Från början hette hon Melissa, och jag var så oerhört nöjd med mitt namnval … tills jag insåg att det nog inte förekom att man blev döpt till Melissa om man föddes i Sverige 1971. Det var jobbigt att komma på ett annat namn, alla andra namn jag provade med kändes fel. Men till slut fick hon heta Linda. Jag gick in i det då färdigskrivna manuset och ändrade alla Melissa till Linda. Det var en jobbig process, känslomässigt. 

Annas pappa Patric fick också ett annat, mer lämpligt namn för honom. Han blev Lasse. Och Sofis mamma Petra kunde inte heta Petra, utan hon blev istället Agnetha. Nu är de här tre namnen väldigt självklara för mig, men det tog sitt tag.

När jag började med mitt kriminaldrama föll de kvinnliga namnen på plats direkt. Men två av de manliga huvudpersonerna hette Anders och Stefan och jag visste redan från början att jag skulle behöva byta ut namnen. Anders och Stefan är nämligen två namn som finns med i relativt stora roller i Den blomstertid nu kommer, och jag ville inte ha samma namn i en helt annan bok om helt andra personer.

Men nu har Anders och Stefan fått sina nya namn. Anders heter numera Adam och Stefan heter Martin. Och det tror jag blir hur bra som helst!

FB_IMG_1525600604018

Foto: Privat

Här en bild på någon som hade en hel del likheter med just karaktären Linda en gång i tiden. Fast hon har ett helt annat namn. Hon heter nämligen Maria.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s