Har du fått flera refuseringar? Refuseringar behöver INTE betyda att boken är dålig, det kanske bara betyder att du behöver tänka om!

Det är svårt att bli utgiven på ett traditionellt förlag. Många kommer aldrig att bli det.  Det finns dock alltid undantag till allt. Och med det menar jag att det finns författare som blir antagna av förlag ganska omgående. På första försöket.

Men det är verkligen inte det vanligaste. Det vanligaste är att man får kämpa stenhårt.

Så som jag gjorde.

Man får inte ge upp när det tar emot, det är snarare tvärtom – det är då man ska lägga in den högre växeln. För två år sedan skrev jag texten nedan på min facebooksida:

 

”Nu har jag påbörjat tredje ronden på min väg för att bli författare. ☺

Första ronden var att skicka in boken till förlag. Det ledde till endast standardrefuseringar, vilket gjorde att jag tog beslutet att skicka manuset till en lektör. Förutom att skriva färdigt själva boken så var det utan tvekan det bästa jag gjort för att öka mina chanser. Efter hennes förslag på förbättringar gick jag igenom boken igen, ökade med 50 sidor (den är nu 200 sidor) och byggde på med mer gestaltning och framförallt skapade en ny twist som påverkar flera karaktärer i boken, en twist som jag blev mycket nöjd med när jag var klar…

Då var det dags för rond 2: att skicka in till förlag igen och se om det gjorde nån skillnad. Nu började jag få utförligare refuseringar vilket jag visste var ett gott tecken, och det bästa är att de som ger utförligare refuseringar skriver SAMMA sak, nämligen att jag har skrivit en väldigt bra bok, men de kan inte ge ut den på sitt förlag därför att de anser den vara en ungdomsroman och sådana ges ut på ungdomsförlag. Well… Jag hävdar fortfarande att jag tycker boken borde lämpa sig mest för den som är vuxen på grund av att man ser saker på ett annat sätt när det ligger många år tillbaka än när man befinner sig mitt i ”kaoset.” Men det hindrar ju inte att jag lyssnar på vad förlagen säger… 😉

Alltså: nu är det dags för rond 3… att skicka in till ungdomsförlag… Väntar med spänning på vad de tycker… 😃😃”

***

Vad ledde då rond 3 till? Jo, rond 3 ledde ju faktiskt till att jag helt plötsligt stod där med utgivningserbjudanden från TRE olika förlag. Två av förlagen var hybridförlag, men det tredje förlaget var ett förlag med traditionell utgivning. Jag valde det traditionella.

Man kan också säga det med en bild. Detta var vad rond tre ledde till:

20170919_153641

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s