Testläsare

20180125_091311

 

Många har frågat mig om det här med testläsare. Varför har man testläsare och hur många behöver man?

Testläsare har man för att få reda på vad man behöver jobba mer med, vad man ska lägga krutet på vid sista redigeringen innan man skickar till förlag.

Det som är det viktiga är naturligtvis VEM man frågar. Om man ber sin bästa vän att vara testläsare och får omdömet: Boken är fantastisk, kan man lita på det då?

Det beror ju på.

Det är något du själv måste fundera över innan du ber din bästa vän.

Om din bästa vän säger så för att vara snäll är ju inte bedömningen mycket värd.

(Fast om du lider av dåligt självförtroende inför boken och är i stort behov av stöttning kan det ju vara bra att börja i den änden. Kanske behöver du någon som är snäll för sakens skull … till att börja med. För att bygga upp mer kraft för att gå vidare till nästa testläsare. Någon som kommer att vara mer ärlig.)

***

Det är dock inte meningen att en testläsare ska såga ditt manus, så brutalt ärlig behöver man  inte vara. Att krossa andras drömmar är inte testläsarens uppgift.

Om jag är testläsare och skulle tycka att manuset är väldigt svagt så skulle jag undvika att skriva just så.

Den människa som ber dig vara testläsare har lagt ner sin själ i detta, tänk på det!

***

Om du ska vara testläsare för första gången kan du göra så här:

1. Läs boken.

Under tiden du läser gör markeringar i texten (smidigast är förstås om du fått manuset på en fil på datorn.) Markeringar gör du när det kommer saker som du inte förstår, saker som är extra bra eller saker som du tycker drar ner manuset.

2. När du läst boken: Vad känner du nu? Vad skulle du ge boken för helhetsbetyg? Vad är det som är extra bra med manuset? Vad behöver författaren jobba mer med? Hur känns karaktärerna?

3. Gå tillbaka till dina markeringar. Försök formulera så att det blir tydligt hur du menar.

4. Låter du negativ? Att vara taskig eller nedlåtande är inget roligt, formulera om. Har du skrivit ”detta är svagt” kanske du istället kan skriva ”detta behöver du jobba mer med.” Har du förslag till förbättringar? Skriv ner dina förslag.

5. Som helhet: Var ärlig, men fokusera mer på det positiva än det negativa. Det handlar inte om att ta död på en persons kreativitet, utan snarare om att hjälpa personen att hitta den.

6. Jag skulle inte bry mig om språkfel och stavfel som testläsare, om man inte kommit överens om just det. 

7. Vem är du testläsare åt? Det är klart att min respons ser lite olika ut beroende på om det är en kollega från Skrivarlinjen på Skrivarakademin eller någon som fått ihop en text för första gången.

***

När du letar efter testläsare till ditt manus så kolla först tydligt upp om testläsaren verkligen vill vara testläsare och känner sig ha tid till detta. Annars tycker jag du ska leta efter någon annan.

Antalet testläsare är helt upp till var och en, men jag frågar hellre några få.

Fråga: Vad gör man om man inte har någon lämplig testläsare i sin bekantskapskrets?

Svar: Att söka efter testläsare på olika forum på nätet eller liknande är en utmärkt idé. Kanske kan du hitta någon annan som är ute efter detsamma, så kan ni testläsa varandras manus.

Det  allra bästa är förstås att ta hjälp av en lektör. Det gjorde jag med Den blomstertid nu kommer. Då får du ett professionellt utlåtande som kommer att vara dig till stor hjälp. Men en professionell lektör kostar pengar, och det kan röra sig om mycket pengar. Har du pengar att lägga på detta tycker jag absolut att du ska göra det. (Sök på nätet för att jämföra olika lektörer och olika priser.) Har du inte pengar att lägga på en lektör så måste du istället leta efter en kompetent testläsare!

Lycka till! 🙂

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s