Varför jag valde att skriva den boken jag gjorde, del 3. Om karaktären Sofi.

När jag skulle komma på karaktärer till Den blomstertid nu kommer var Sofi självklar. Alla skolor har en Sofi. En drottning.

Den som alla tjejer vill vara som och den som alla killar vill vara ihop med. Att skriva boken utan att ha med en Sofi skulle inte fungera.

Precis lika självklart som att någon är lägst i rang så är någon också högst i rang. Och jag var tvungen att mejsla ut Sofi ordentligt, att skapa henne som en motpol till Linda.

Linda är mörkhårig, Sofi är blond.

Linda vill vara Sofi. Alltså vill hon vara blond. Det blonda håret blir en symbol för att stå på toppen, för att vara lyckad. Linda känner att allt säkert skulle  vara annorlunda om bara hon vore blond.

Det här med att stå på toppen, att vara den populäraste, handlar det alltid om att vara snyggast? Svar: Ofta, men inte alls alltid. I skolans hierarki bestäms det vem som är snygg och vem som inte är det, och detta blir någon slags sanning. Precis som det kan vara en slump vem som blir hackkyckling, så är det samma sak med den som står på toppen.

Hierarki är komplicerat. Det är hela klassen (eller i vissa fall hela skolan) som tillsammans skapar hierarkin som ska råda. även om det naturligtvis inte är medvetet. Under tonårstiden är det viktigt för de allra flesta att ”tillhöra flocken”, att inte sticka ut och därmed riskera att bli en ny hackkyckling. Många får därför svårt att skapa sig sin egen identitet då man helt enkelt inte vågar känna efter vad det är man själv vill, tycker och tänker.

Vad man inte alltid tänker på är att även den högst upp i hierarkin kan ha svårt att gå sin egen väg. Hon behöver leva upp till den bild och de förväntningar som skapats åt henne för att bibehålla sin position och status.

Men vad händer den dagen Sofi inte agerar så som det förväntas av henne?

20180719_182719

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s