Idag är det Sveriges Nationaldag.

Idag är det Sveriges Nationaldag. En dag att reflektera över vad jag uppfattar som typiskt svenskt och vad Sverige är för mig.

Det svenska vädret tycker jag är det mest typiskt svenska av allt. Det finns inget svenskar pratar så mycket om som just vädret. Och det är väl det att det faktiskt ÄR viktigt, och det svenska vädret är verkligen helt fantastiskt när det är fantastiskt.

Min mormor och morfar hade en stor husvagn ståendes på en campingplats på Tjörn, och där tillbringade jag stora delar av mina barndoms somrar. När jag tänker på vad jag själv uppfattar som typiskt svenskt så kommer alltid dessa minnen upp. Jag vet inte om somrarna ALLTID var fantastiska då, men i minnet är det så jag minns det. Jag minns jordgubbar med grädde, jag minns glassköp i kiosken, jag minns att jag badade hela dagarna i det salta havet (minnet av en rejäl kallsup i havet minns man nog för alltid), jag minns alla maneter och krabbor och sjöstjärnor.

När jag var på Tjörn som tonåring brukade jag sätta mig för mig själv på en klippa och se ur över havet samtidigt som jag skrev dikter och berättelser och drömde om att bli författare. Nu är jag vuxen … och jag ÄR författare.

Något som fortfarande känns väldigt svenskt för mig är alla skolavslutningar. Det är alltid så vackert och fint. ”Den blomstertid nu kommer” är sommarlåten framför alla andra. Den sjöng vi på alla mina skolavslutningar och på torsdag kommer den att sjungas på min sons skolavslutning.

Att min bok heter just ”Den blomstertid nu kommer” är för att den slutar med en skolavslutning. Skolavslutningen i nian. Alla som passerat nian minns nog hur det var, för oavsett om det är fina eller bedrövliga minnen vi bär med oss därifrån så var det en stor dag. Antingen lämnade man sin trygghet … eller så var det tvärtom, att man lämnade allt det dåliga bakom sig för att äntligen söka sig den trygghet man saknat.

20180606_123530.jpgTrevlig nationaldag på er! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s