Författarintervju med mig på Hanna Marie K:s Skrivarblogg!

Igår publicerade Hanna Marie K en författarintervju med mig på sin blogg.

För den som gillar skrivarbloggar så gå gärna in och kolla hennes fina blogg!

(Länk till bloggen finns efter denna intervju.)
20180517_071424

Maria Richardsson debuterade hösten 2017 med högstadieskildringenDen blomstertid nu kommer. Förutom att vara författare arbetar Maria också som måltidsbiträde på en skola, men är tjänstledig för att läsa Skrivarlinjen på Skrivarakademin och redigerar just nu uppföljaren till ”Den blomstertid nu kommer.” Maria, som är gift och har två barn, bor utanför Skövde och kommer till hösten att hålla skrivarkurs på Studiefrämjandet i Skövde.

Stort tack till Maria för att hon ville svara på mina frågor!

Maria 025

Foto: Petronella Simonsbacka

När och hur började du skriva?
Skrivandet har varit ett stort intresse under hela mitt liv. Jag minns att jag skrev små berättelser redan på lågstadiet.

Varför skriver du?
Det finns hur många orsaker som helst att skriva, för mig är det ett sätt att leva. Jag skriver för att jag verkligen vill, för att jag mår så mycket bättre när jag skriver regelbundet, för att det är fantastiskt som terapi och för att jag har saker jag vill säga!

Vad skriver du helst om och varför?
Jag testar gärna olika genrer, men det kommer alltid att vara känslosamt. Jag vill skriva om vanliga människor och det som händer i vardagen. Det som finns under ytan, bakom fasaden, det som gör ont. Som hur det känns att få sitt hjärta krossat och hur det känns att falla och inte klara av att resa sig. Men samtidigt som jag vill skriva om att vara svag så vill jag också skriva om att vara stark. Att våga leva, att hitta sig själv och att försöka förlåta sig själv.

Du debuterade förra året med Den blomstertid nu kommer, en roman om fyra tonårstjejer på 80-talet. Hur dök idéen till boken upp och varför valde du att låta den utspela sig på 80-talet?
Jag har alltid tänkt mycket på min högstadietid, jag har känt att jag inte kunde vara mig själv utan hamnade i ett fack som jag mer eller mindre blev placerad i. Och jag kände mig så trött på kommentaren att allt var bättre förr. Det är en kommentar som folk använder när de inte har något att säga. Allt var inte alls bättre förr. När man läser sociala medier kan man ibland få för sig det. Att skolan fungerade så bra, att det var ovanligt med mobbing och sexuella trakasserier. Det stämmer inte. En del var bättre, men en del var också betydligt sämre. Jag ville ge min version, boken visar på att samma svårigheter fanns då med, fast det är ju samtidigt någon slags kärleksförklaring till den tid som var. Jag slutade nian 1987, samma år som karaktärerna i boken. Det är ingen självbiografi, fast vissa scener och händelser är ju verkliga.

Vad har du för råd att de som drömmer om att debutera som författare?
1. Tro på dig själv och hitta din egen författarröst. Om du inte ser dig själv som en författare kommer ingen annan att göra det heller.
2. Förbered dig på att du kommer få nej innan du får ja!
3. Ta hjälp av en lektör när du anser att ditt manus är färdigskrivet!
4. Schemalägg skrivtid och inse att du måste försaka något annat.
5. Om planen inte funkar, så ändra strategin för att ändå nå målet!

Du driver en författarblogg på din hemsida – varför bloggar du och vad ser du för fördelar att som författare ha en blogg?
Jag började blogga för att få folk att hitta till min bok och för att hitta till mig som författare. Marknadsföring helt enkelt. Om man inte är utgiven på ett av de största förlagen så behöver man marknadsföra sin bok och sig själv. Sedan har jag fått många nya kontakter och jag vet att många uppskattar mina skrivtips!

Har du blivit refuserad någon gång och kan ge några tips för hur en hanterar att få ett nej på något en skrivit?
Ja, jag har blivit refuserad många gånger. Det är fruktansvärt jobbigt känslomässigt, men man måste nog förbereda sig på att det är oftast så det är: att man blir refuserad många gånger innan man blir antagen. Skaffa dig en plan för hur du går vidare. När jag hade fått flertalet standardnej skickade jag mitt manus till lektör. Det hjälpte mig oerhört i processen, och min bok hade aldrig blivit det den blev utan det. Jag skrev om boken helt enkelt. Sedan skickade jag iväg till förlag igen. Och nu fick jag en helt annan typ av refuseringar: utförligare omdömen. Så jag lyssnade på det som sades och fortsatte skicka. Och på slutet hade jag faktiskt tre erbjudande om utgivning, varav ett av dem var från ett traditionellt förlag. Så då valde jag det förlaget: Lindskog Förlag.

Händer det att du får skrivkramp och hur övervinner du i sådana fall det?
Absolut. Att det känns tyngre att skriva ibland är en naturlig del av processen. Om det inte funkar att flödesskriva kanske jag ägnar mig åt research eller redigering. Eller så funderar jag över hur jag ska få ihop scenerna. Eller skriver låttexter.

Hur ser dina rutiner runt skrivandet ut? Sitter du på något särskilt ställe, måste du ha en kopp te osv?
Jag sitter oftast uppe på kontoret hemma och skriver på datorn. Gärna med en kopp kaffe, ibland med en flaska vatten eller något gott att äta till. Men för att variera skrivställningar och tillvaron så skriver jag ibland på den bärbara datorn, och ibland i block också. Det är skönt att sitta ute och skriva när det är fint väder.

Ge dina tre bästa tips för att bli bättre på att skriva!
1. Läs andra böcker. Dels för att du ska veta hur du VILL skriva, men också för att veta hur du INTE vill skriva.
2. Skaffa dig ett umgänge med andra som skriver. Stötta varandra. Ni behöver inte umgås privat, jag har jättemånga bra och viktiga kontakter som jag inte träffat i verkligheten.
3. Gå en skrivarkurs. (Jag ska hålla en skrivarkurs framöver på Studiefrämjandet i Skövde.)

Säg en bok som alla borde läsa!
Trilogin ”Torka aldrig tårar utan handskar” av Jonas Gardell.

Vad har du på gång? Något spännande skrivprojekt?
Jag håller på med en uppföljare till ”Den blomstertid nu kommer”. Själva råmaterialet är färdigskrivet, så nu ägnar jag mig åt research och redigering. Det är ingen snabb process, redigeringen får man verkligen inte slarva med. Jag har också skrivit en barnbok och har påbörjat en deckare. Jag skriver också låttexter ihop med Rickard Linde, bland annat till hans band ”My Sweetest Punch.”

Vart hittar en dig om en vill ta del av det du skriver? Vart hänger du på internet med andra ord!
mariasforfattarblogg.wordpress.com

***

Länk till Hannas blogg:

http://hannamariek.se/

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s